immár huszonnegyedszer

2020.02.24. 07:25

Mazsolák és buborékok – Curie Környezetvédelmi Emlékversenyt rendeztek diákoknak

Szeretnének játszani? A Curie-verseny elméleti tesztlapjáról hoztunk kérdéseket. A válaszok majd a cikk vége felé jönnek, ezért, ha játszanának, takarják le azokat a hasábokat.

Majer Tamás

Mi történik a mazsolával, ha szénsavas ásványvízzel teli pohárkába hull? Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Melyik édes sütemény hungarikum? Az almás pite, a kürtőskalács vagy a csokis croissant? Melyik a Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata? A túzok, a daru, netán a havasi cincér? Egri borfajtát tudnak? De olyat mondjanak ám, amelyiknek a harmadik betűje K, mint Kárpát-medence! Ohó, és melyik épített örökségünk az, ahol kétszer kel fel a Nap? Segítünk: hétbetűs helységnév. Mi történik a mazsolával, ha szénsavas ásványvízzel teli pohárkába hull?

A huszonnégy éve létező Curie Környezetvédelmi Emlékversenynek szombaton tartották a területi döntőit, országszerte. A levelezős kvíz- és tanulmányi verseny most csapott át igazán valós helytállást követelő küzdelemmé. Székesfehérváron is volt szombaton egy területi döntő, mégpedig a Táncsics Mihály Általános Iskolában. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– A 2019–2020-as tanév során már huszonnegyedik alkalommal rendezzük meg a Curie Környezetvédelmi Emlékversenyt – tudtuk meg Török Istvánnétól, a Curie-versenyek főszervezőjétől. – A megmérettetésen általános iskola harmadik osztályától kezdve egészen az érettségiző tanulókig részt vehetnek rajta magyarországi és külhoni magyar diákok. Ebben a tanévben közel kétezer diák jelentkezett, összesen 113 településről. A legjobb csapatok három levelező forduló után jutnak be a területi döntőbe. Magyarországon tizenhét, a határon túl két területi központban zajlottak le – február 22-én – a területi döntők. Ezeken a háromfős csapatok elméleti feladatokat oldottak meg, illetve elvégeztek egy egyszerű kísérletet, majd a látottakat értelmezték, megmagyarázták. A versenyszabályoknak megfelelően előreláthatóan évfolyamonként a legjobb húsz csapat kerül be a szolnoki országos döntő mezőnyébe – ismertette a főszervező.

Mi történik a mazsolával, ha szénsavas ásványvízzel teli pohárkába hull?
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Megyénkben, Székesfehérváron is volt szombaton egy területi döntő, mégpedig a Táncsics Mihály Általános Iskolában, ahol is három korcsoportban versenyeztek a székesfehérvári és környékbeli iskolákból érkezett csipet-csapatok: külön a 3–4., külön az 5–6. és külön a 7–8. osztályos diákok. Csimáné Kiss Ilona, a Táncsics intézményvezetője lapunknak elmondta, iskolájuk a kezdetek óta részese a Curie-versenynek, s azt is, hogy az idei vetélkedő két fő témája a hungarikumok és a Duna-Ipoly Nemzeti Park. A tizenkilenc területi döntő eredményeinek összesítése után dől el, hogy megyénkből jut-e csapat a szolnoki nagydöntőbe.

A cikkünk elején hozott kérdéseket az alsósok feladatlapjáról citáltuk. A válaszok sorrendben: kürtőskalács, havasi cincér, bikavér, Torockó. A mazsolák az ásványvízbe érve lemerülnek, de rajtuk a buborékok megtapadnak, ezért a felszínre emelkednek, ám akkor a buborékok szétdurrannak, a mazsolák pedig ismét lesüllyednek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában