A bezárt dolomitbánya feltöltése pénzt hozhat

2020.02.07. 14:00

Lassú, de biztos fejlődés jellemző Újbarokra

A képviselő-testület legutóbbi ülésének egyik napirendi pontjaként Schnobl Ferenc polgármester, aki 2010 óta áll a falu élén, összefoglalta az erre a ciklusra szóló programját.

Borsányi Bea

Schnobl Ferenc negyedik ciklusát kezdte polgármesterként Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

– Egy kis faluban mindig nehezebb az élet akár pályázati, akár megélhetési szempontból nézzük. Mi azonban elmondhatjuk, hogy az elmúlt lassan tíz év alatt mintegy száz fővel nőtt a település lakóinak száma. Célom, hogy elérjük az 500 főt, mert akkor a pályázatok és az állami támogatások terén is előrébb tudnánk lépni. A jó hír tehát az, hogy népszerű a falu, az utóbbi időben megemelkedett árak ellenére is elfogyott az összes építési telkünk, a rossz viszont az, hogy emiatt a falusi csokból kiestünk – vágott bele Schnobl Ferenc polgármester. Ebből következik az egyik kitűzött cél, hogy az önkormányzat további területeket vásároljon, amelyen újabb építési telkeket tud kialakítani. Ám ez nem is annyira egyszerű, mert a nagyjából 25 millió forintos költségvetésből több mindent is ki kell gazdálkodnia a településnek, ezért a polgármester abban bízik, sikerül valamilyen állami támogatást kapnia ehhez a tervhez. Anyagi forrás kellene az egyik utcában a szennyvíz bevezetéséhez is, ahol a jelenlegi állás szerint az önkormányzat fizetné a tervek elkészítését, a lakók pedig a kivitelezést, ami házanként nagyjából félmillió forintos beruházást jelent.

– Eddig is pályáztunk, és ezután is fogunk, hogy megragadjuk a lehetőségeket. A Magyar Falu Programban 3 millió forintot nyertünk a nemzeti és helyi identitástudat erősítésére, amiből bútort vásároltunk a kultúrházba, de ebből fedezzük a helyi rendezvények költségeit is. Ugyancsak így nyertünk pénzt belterületi közterület-karbantartásra használható eszközökre, és sikerült beszereznünk többek között egy négykerék-meghajtású, több funkciós traktort, amivel több problémánkat is meg tudjuk oldani – mondta el Schnobl Ferenc.

Schnobl Ferenc negyedik ciklusát kezdte polgármesterként
Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A Fő utca páros oldalán több mint egy kilométer hoszszan épült új járda, és a tervek között szerepel ugyanez a páratlan oldalon is, ám ez ismét pénz kérdése. Az idén biztosan elkészül a kultúrház és orvosi rendelő melletti 400 négyzetméteres területen a parkoló, amit önerőből építenek meg. A kis templom belső felújítása is időszerű lenne, illetve a Vajda János utcában is megoldásra vár a csapadékvíz-elvezetés, de a polgármester a közösségi összefogásról is beszélt, amelynek szerinte van még hová fejlődnie. Az utóbbi években érkezett sok új lakó miatt ugyanis némileg megbomlott a viszonylag zárt sváb közösség. Az anyagi forrást igénylő feladatok megvalósításához, úgy tűnik, megtalálták a megoldást: a 4 évvel ezelőtt bezárt dolomitbánya pénzt hozhat a falunak. A kitermelés befejezése után viszszamaradt tájseb, egy mintegy 800 ezer köbméteres gödör eltüntetésére találtak egy vállalkozót, aki inert – azaz környezetre ártalmatlan – hulladékkal töltené fel a területet. Már csak néhány engedélyre várnak ez ügyben. A vállalkozótól befolyt bevételeknek köszönhetően Újbarok jelenlegi költségvetése akár a duplájára is nőhet, ami a fentebb említett elképzelések megvalósításán túl arra is lehetőséget adna, hogy a település anyagi szűkösségét elfelejtve, nagyobb lendületet vehessen fejlődésében, a további fejlesztések megvalósításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában