Ötven pontot fogalmaztak meg

2020.02.01. 07:00

Ismét Fehérváron vitatja meg a diákság ügyeit az Országos Diákparlament

„Szem előtt tartjuk, hogy rólatok csak veletek együtt beszélünk – és nem a fejetek felett!” – köszöntötte péntek késő délután Cser-Palkovics András, a házigazda Székesfehérvár polgármestere az Országos Diákparlament plenáris ülésén részt vevőket.

Szanyi-Nagy Judit

20200131 Székesfehérvár Országos Diák Parlament, Maruzsa Zoltán. Fotós: Fehér Gábor FG Fejér Megyei HÍrlap

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Vörösmarty Színházban 212 bársonyszéket foglaltak el a diákok, mellettük kísérők is érkeztek a háromévente megrendezendő eseményre. A helyszín, mondhatni, jól bevált, hiszen a legutóbbi három alkalommal mind Fejér megyeszékhelyén gyűltek össze a vitára kész tanulók: 2014-ben, 2017-ben és most, 2020-ban is.

A diákparlament ifjúsága képviseli az összes diák gondolatát, véleményét

A vendéglátók a komoly témák megvitatása előtt, illetve között folyamatosan oldották a hangulatot és az esetlegesen felgyülemlett feszültséget: artista és zongorista egyaránt a színház pódiumára lépett. Mi több, a plenáris ülés és az este tíz óráig (vagy tovább) tartó fórumok – amelyek a többi között az idegen nyelvekről, a szakképzésről vagy a felsőoktatásról szóltak – között még egy közös vacsorát is elfogyasztottak az ország minden pontjáról érkezett vendégek.

Az Országos Diákparlament (ODP) működése demokratikus alapokon nyugszik. Oly mértékben, hogy a nyitó plenáris ülésen körülbelül húsz perc telt azzal, hogy a fiatalok megvitassák: egy témáról, amelyet kétharmados többséggel elfogadnak, milyen módon kívánnak tovább vitázni. Már ha kívánnak. Végül persze megszületett a konszenzus. Nos, a rendszerről a továbbiakban tudni érdemes: az ODP ugyan háromévente ülésezik csak – vagyis eddig így volt, de erről mindjárt részletesebben írunk –, az időszakos találkozók között az Országos Diáktanács (ODT) működik és vitatja meg az ODP-n felhozott témákat, foglalkozik a diákság kijelölt ügyeivel.

A pénteki plenáris ülést szombaton szekcióülések, vasárnap pedig a zárórendezvény követi Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Jaj, ezek a mai fiatalok! – szúrta beszédébe az idősebb generációk által gyakorta emlegetett mondást Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár, aki éppen kora miatt (22 éves) érzi úgy, hogy hiteles képviselője ennek a korcsoportnak. Megfogalmazta: ő maga is lobbizik a fiatalokért, igyekszik tenni azért, hogy a megfelelő üzeneteket „felhangosítsák”.

– Kell a kritika és a kritikus gondolkodás. Kell az is, hogy hallassuk a hangunkat, de közben legyen meg a motiváció: a jobbító szándék, a fiatalok képviselete – biztatott.

A diákság a plenáris ülésen megismerhette a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT) és az ODT tevékenységét, lehetőségeit, de leginkább tájékozódhatott a 2017-ben összeállított ötven ajánlási pont teljesüléséről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár, valamint Kovács Domokos Péter Pest megyei ODP-tag által. Elhangzott: az ötvenből harminc ajánlás már teljesült is, tizenegy folyamatban van, egy nem igazgatási kérdés, nyolccal pedig nem értett egyet a kormány.

Napirenden van a szakképzési rendszer átalakítása

Az elfogadott pontok közül a péntek este megjelent új Nemzeti Alaptantervbe (NAT) bekerült, hogy a tanárok több szabadságot kapnak a helyi, speciális tananyagok taníthatóságánál, valamint a diákok szeptember 1-jétől várhatóan csökkenést érzékelhetnek az óraszámban, miután a 2020-as NAT nemcsak a minimumot írja elő, de a maximumot is.

Napirenden van a szakképzési rendszer átalakítása (a szakmai követelmények felülvizsgálata), a tervek szerint 43 új tornaterem építése – erről hamarosan dönt a kormány –, s az illetékesek a köznevelési intézmények folyamatos korszerűsítését, laborok biztosítását is szem előtt tartják.

 

A pedagógusok szúrópróbaszerű ellenőrzését a kormány vállalni, biztosítani nem tudja – megoldási lehetőség lehet egy online, anonim kérdőív kitöltése, de ezt még alaposan ki kell dolgozni.

A diákok örömmel fogadták, hogy kérésükre immár biztosított az ingyenes nyelvvizsga lehetősége, hogy az ODP ezentúl kétévente ülésezik, valamint hogy a kormány visszavonta a kötelező nyelvvizsgára vonatkozó javaslatát.

A találkozó vasárnap zárul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában