számos mediterrán faj is megtalálható

2020.02.19. 07:03

(Hó)Virágba borult az Alcsúti Arborétum

A hóvirág­ünnep az enyhe télnek és a tavaszias időjárásnak – a klímaváltozásnak? – köszönhetően – idén a vártnál korábban megkezdődött. A látogatók a hét bármely napján megcsodálhatják az arborétum természeti szépségeit.

Héjj Vivien

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Nagyjából négy-öt héten keresztül gyönyörködhetünk az Alcsúti Arborétum meseszép hóvirágszőnyegében. Hétfő óta már mindennapos nyitvatartással várják az érdeklődőket. A korai tavasz és az enyhe idő miatt március közepe után valószínűleg már hanyatlani fog a virágzás. Körülbelül két hét múlva várható a teljes virágba borulás, utána már megkezdődik az elvirágzás időszaka. – Több hóvirág faj is megtalálható itt, melyeknek nagy része nem a mi kikeleti hóvirágunk, ami a természetben is fellelhető, hanem mediterrán éghajlatról származó fajok. Emiatt ezek korábban virágoznak, mint a nálunk megszokott példányok, sokszor már decemberben kibújnak. Ez természetesen az időjárástól is függ, hiszen a hólepel alatt nem tudnak növekedni – mondta el kérdésünkre Klébert Antal, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Vértesi Tájvédelmi Körzetének természetvédelmi őre. Az arborétumban a téltemető virágok és a krókuszok is előbújtak már, a szemfülesek pedig akár citromlepkével is találkozhatnak.

 

Az arborétumban egy több fajból álló mediterrán hóvirággyűjtemény van. Magyarországon a kikeleti hóvirág – 2005 augusztusa óta – természetvédelmi oltalom alatt álló faj. Egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntethetik. – Azért volt szükség a védelemre, mert nagyüzemi méreteket öltött a hóvirágok gyűjtése. A hagymákat az erdőből is kigereblyézték, majd exportálták külföldre. Gyakorlatilag erre egy egész iparág kezdett kiépülni. Muszáj volt megvédetni a hóvirágot, mert veszélybe került a hosszú távú fennmaradása – tette hozzá Klébert Antal. Egy hóvirághagyma nagyjából 5–7 évig él, ebből az első 2 évben virágot sem hoz, ezért aki leszedi a növényt a kertjéből, annak évről évre kevesebb lesz, aki pedig a földben hagyja, annak gyarapodó virágállománya lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában