döntött a Helyi Választási Bizottság

2020.02.07. 07:40

Határoztak a Roma Nemzetiségi Önkormányzat mandátumának kiadásáról

Kolompár Vanda kaphatja Székesfehérvár Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata ötödik képviselői mandátumát.

Sági Zoltán

Arról, hogy a mandátum Kolompár Vandához kerül, azt követően határoztak csütörtökön, hogy Lakatos Edit mandátuma, január 10-i hatállyal, a választási törvény erejénél fogva megszűnt. Méghozzá azért, mint korábban megírtuk, mert a volt képviselő magyarországi állandó lakcíme a múlt év végével megszűnt. Pápai Erzsébet, a Helyi Választási Iroda (HVI) helyettes vezetője kifejtette, ilyen esetben az érintett hiába újítja meg már akár másnap az állandó lakcímét, az nem újítja meg a képviselői mandátumát. Lakatos Editnek nagy valószínűséggel a következő nemzetiségi önkormányzati választáson lesz alkalma legközelebb képviselői mandátumhoz jutni.

A Pallos István elnökletével összeült Helyi Választási Bizottság (HVB) csütörtöki ülésén, a HVI információi alapján megállapították: Székesfehérvár Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata esetében az 59 szavazatos mandátumküszöbhöz a jelöltek közül a legközelebb Kolompár Vanda 56 szavazata áll, így – mivel vele szemben kizáró körülmény nem ismert – a kieső képviselő mandátumát neki kell juttatni. Erről csütörtökön a HVB egyhangú szavazással döntött. Már csak a 72 órás jogorvoslati időt kell kivárni, hogy mandátumát Kolompár Vanda február 9-én, 16 órát követően átvehesse.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában