Fontos cél a velencei-tavi rekordlista népszerűsítése

2020.02.02. 16:00

Mutatjuk, mi változik idei horgászrendben

A Velencei-tó horgászatában érdekelt egyesületek vezetőit, képviselőit várták megbeszélésre január 29-én, szerdán a Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHOSZ) velencei-tavi kirendeltségére, ahol Pálinkás Imre Pál, a kirendeltség megbízott vezetője beszélt és válaszolt a kérdésekre.

Tihanyi Tamás

Balra Pálinkás Imre Pál megbízott kirendeltségvezető, mellette Bozai Zsolt, a halőrök csoportjának főnöke Fotó: Tihanyi Tamás

Idén több új jegytípust vezettek be, illetve van olyan, amit megszüntettek, de a területi jegyárak nem emelkedtek. Online területi jegyváltás esetén egy arra alkalmas készüléken, tableten, okostelefon képernyőjén vagy egy A4-es méretű papírra kinyomtatva kell ellenőrzéskor bemutatni az okmányt. Tekintettel az online területi jegyek térnyerésére, az éves területi jegyek kifogható kvótájára vonatkozóan korábban a jegyen található külön fogási kimutatás megszűnt, így a kifogott halakat csak a fogási naplóban kell rögzíteni és a kifogható éves mennyiség szerint számontartani. A jelenlegi szabályok szerint a kifogható éves mennyiség elérését követően nem lehet újabb éves területi jegyet váltani.

Változtattak a csónakos horgászat szabályozásán is. Decemberben, januárban és februárban (az eddigi napkeltétől napnyugtáig tartó időszakasz helyett) a Budapesten érvényes naptári napkeltét megelőző fél órától a napnyugtát követő fél óráig szabad horgászni, illetve horgászfelszereléssel a tavon tartózkodni. A 150 centiméternél nagyobb vagy 20 kilogrammnál súlyosabb harcsából évente az eddigi három helyett öt darab tartható meg. Marad továbbra is az a szabály, hogy az ilyen méretű, megtartani kívánt harcsát kifogó horgásznak kötelező azonnal bejelentést tennie a halőri bejelentő telefonszámon.

Lényeges változás, hogy a fogassüllő és a csuka legkisebb kifogható mérethatára „visszaáll” a vonatkozó hatályos jogszabályban meghatározottra, mivel a Velencei-tó esetében a magasabb méretkorlát korábbi bevezetésének nem volt tapasztalható hatása az elmúlt években. Ennek megfelelően a fogassüllő legkisebb kifogható mérete 30, a csukáé 40 centiméter. A felső méretkorlát megmaradt, amely a süllőnél 70, a csukánál pedig 80 centiméter.

Balra Pálinkás Imre Pál megbízott kirendeltségvezető, mellette Bozai Zsolt, a halőrök csoportjának
főnöke Fotó: Tihanyi Tamás

Egyelőre nem kötelezően, de „ajánlásként” része lett az új horgászrendnek, hogy a műcsalis horgászat esetén is törekedni kell az egyágú vagy akár a szakáll nélküli horog használatára.

Az evezőspályára vonatkozó horgászati előírások azzal egészültek ki, hogy a horgászoknak figyelembe kell venniük, hogy az első pálya bójarögzítő drótkötele a partvonaltól 27 méterre, a parttal párhuzamosan van kifeszítve, emiatt a szereléket nem lehet ennél távolabbra dobni.

Bevezették a területi jegyváltás lehetőségétől való eltiltást. Ennek lényege, hogy a halgazdálkodási hatóság döntésétől függetlenül a halgazdálkodásra jogosult megtagadhatja a területi jegyváltás lehetőségét a szabálytalankodó horgásztól – akár öt évig is.

Az országos és a velencei-tavi rekordlista népszerűsítése érdekében a korábbi évtizedekhez képest egyszerűsítették a bejelentés módját, ez már online módon is megoldható, a halőrök is tudnak erről ezután tájékoztatást adni. Apropó, rekordlista… A szerdai megbeszélés alkalmával megkérdeztük erről a kirendeltség megbízott vezetőjét. Íme, ezek voltak a 2019-es eredmények – természetesen azok, amelyekről a MOHOSZ tájékoztatást kapott: Péteri Sándor 7,35 kg ponty, június 4., Péteri Sándor 7,65 kg ponty, június 11., Zsivin László 48 kg harcsa, június 4., Preszter Soma 18 kg amur, június 11., Krommer Péter 16,8 kg amur, szeptember 10., Baer László 34 kg harcsa, szeptember, Horváth Viktor 18 kg amur, szeptember, Krommer Tamás 14,5 kg amur, augusztus 30., Finta Richárd 12 kg amur, szeptember, Horváth Viktor 5,53 kg süllő, szeptember 22., Kurunczi Gábor 40 kg harcsa, október 19.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában