fermentálás és kenyércsipsz

2020.02.06. 07:25

Ezt bizony jól kifőzték! – Új főzőiskola indult Fehérváron

A közös(ségi) sütés-főzés élménye immár nem álom Székesfehérváron: új főzőiskola nyílt a városban!

Szanyi-Nagy Judit

Kovászos kenyér és BBQ-s szendvics Petrától és Gergőtől Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Országalmához közeli Kossuth utcában nyílt meg a legújabb székesfehérvári főzőiskola, amely Lencsés-Pál Petrához és Turanitz Gergelyhez köthető. Utóbbi tulajdonos neve ismerősen csenghet: Gergő Amerikát is megjárt magyar BBQ-bajnok. Őt keresték meg többen, több alkalommal, hogy tartson oktatást – erre azonban eddig nem kerülhetett sor elfoglaltságai miatt.

Lencsés-Pál Petra régóta tart úgynevezett fermentációs tanfolyamokat, ám állandó helyszíne ez idáig nem volt ehhez.

– A fermentáció, vagyis az erjedés, erjesztés egy olyan természetes folyamat, amelynél a bacilusok jóvoltából előemésztődik a zöldség, ezáltal pedig sokkal könnyebb megemésztenie azt a szervezetnek – tudtuk meg Petrától, aki az egészséges ételek elkészítésében segédkezik majd. Ő a szerdai megnyitóra kovászos kenyeret és kenyércsipszet hozott „mintaként”.

Kovászos kenyér és BBQ-s szendvics Petrától és Gergőtől
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A tanfolyamok palettája széles: az ázsiai konyhától a kovászos tészta készítésén és a steak­sütésen át az olasz konyháig több minden lesz a helyszínen. Azt, hogy minderre mekkora a kereslet – vagyis az egyes alkalmakat milyen gyakorisággal kell megszervezni –, az idő dönti el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában