2020.02.06. 07:25
Ezt bizony jól kifőzték! – Új főzőiskola indult Fehérváron
A közös(ségi) sütés-főzés élménye immár nem álom Székesfehérváron: új főzőiskola nyílt a városban!
Kovászos kenyér és BBQ-s szendvics Petrától és Gergőtől Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap
Az Országalmához közeli Kossuth utcában nyílt meg a legújabb székesfehérvári főzőiskola, amely Lencsés-Pál Petrához és Turanitz Gergelyhez köthető. Utóbbi tulajdonos neve ismerősen csenghet: Gergő Amerikát is megjárt magyar BBQ-bajnok. Őt keresték meg többen, több alkalommal, hogy tartson oktatást – erre azonban eddig nem kerülhetett sor elfoglaltságai miatt.
Lencsés-Pál Petra régóta tart úgynevezett fermentációs tanfolyamokat, ám állandó helyszíne ez idáig nem volt ehhez.
– A fermentáció, vagyis az erjedés, erjesztés egy olyan természetes folyamat, amelynél a bacilusok jóvoltából előemésztődik a zöldség, ezáltal pedig sokkal könnyebb megemésztenie azt a szervezetnek – tudtuk meg Petrától, aki az egészséges ételek elkészítésében segédkezik majd. Ő a szerdai megnyitóra kovászos kenyeret és kenyércsipszet hozott „mintaként”.
A tanfolyamok palettája széles: az ázsiai konyhától a kovászos tészta készítésén és a steaksütésen át az olasz konyháig több minden lesz a helyszínen. Azt, hogy minderre mekkora a kereslet – vagyis az egyes alkalmakat milyen gyakorisággal kell megszervezni –, az idő dönti el.