Tájékoztatót tartott Cser-Palkovics András

2020.02.18. 07:00

A vadmadárkórház új kivitelezési határideje május utolsó napja

Cser-Palkovics András polgármester, ahogy a januári közgyűlés után, úgy hétfőn is tájékoztatóra hívta a város médiumait. Elsősorban a pénteki képviselő-testületi ülésen történtek, így a 16:4 arányban elfogadott 2020. évi költségvetés jelentett témát. Ugyanakkor közlekedési víziók is szóba kerültek.

Majer Tamás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A költségvetés kapcsán a városvezető elmondta, annak elkészítésének már múlt év október magasságában nekiláttak, s időarányosan, az akkor megkezdődött ötéves ciklusra nézvést tartalmaz mindent, amelyet a győztes önkormányzati választások idején megígértek.

A polgármester kifejtette, örömmel nyugtázta, hogy meglehetősen békés mederben folyt le a költségvetési vita a képviselők között. Hozzátette, az ellenzékiek ilyenkor jobban szárnyalhatnak, a városvezető erőnek viszont feltétlenül meg kell maradnia a felelős döntéshozatalnál.

Február 17-én járt le a vadmadárkórház régi kivitelezési határideje, újban állapodott meg a minap a megrendelő és a kivitelező
Fotók: Nagy Norbert

 

Előbb a közművek cseréje jön

A Bartók tér megkezdődött, majd – csak látszólag – megállt felújítása kapcsán megtudtuk, a színfalak mögött haladt a munka: az önkormányzat már kiválasztotta a könyvtár előtti, nagy perspektívával bíró belvárosi tér burkolatfelújítását végző kivitelező céget. Tavasszal indulhat a munka. A Várkörút–„kis” Budai– Prohászka út környéke, kereszteződésének felújítása is hamarosan megkezdődik. Ennek kapcsán a polgármester úgy fogalmazott, hogy a Prohászka út alatti rész csöveket csak nyomokban tartalmaz, olyan régi ott minden közmű. Ezért gyakoriak ott a csőtörések. Előbb tehát a közművek cseréje jön, aztán, várhatóan jövőre a burkolatcsere. Sima lesz az út a Prohászkán! Cser-Palkovics András beszélt arról is, üdvös volna, ha a jövőben egyfajta agglomerációs közlekedés valósulna meg a város 20-30 kilométeres körzetében úgy, hogy egy kialakítandó telefonos applikációval egyazon felületen lehetne jegyet venni mindenféle közösségi közlekedési járgányra. Ehhez persze kell a vasútállomásnál kialakítandó intermodális központ is. A polgármester hozzátette, jó volna, ha a buszokon a későbbiekben ingyenesen hozzáférhető wifi lenne. Olyan rendszer szükséges, amelyben például a diákok reggel, suliba menet szívesebben szállnak föl a 25-ös buszra, mint szállnak be apa mellé a kocsiba.

A polgármester kifejtette, örömmel nyugtázta, hogy meglehetősen
békés mederben folyt le a költségvetési vita a képviselők között

 

Felszabadulna az útpályák egy része

Itt persze a beszélgetés visszatért a költségvetésre: a város idén 900 millió forintot fordít közösségi közlekedésre. Ez az összeg praktikusan szólva nem más, mint a közösségi közlekedés „termelte” veszteség. A városvezető – szombathelyi példára hivatkozva – felvetette, érdemes lenne megvizsgálni, mit eredményezne, ha a fehérvári belváros környékén egyfajta „nagy körforgalmat” hoznának létre. Meglehet, ez a közlekedőknek okozna néhány plusz kilométert, de talán csökkentené a dugókat, a szükséges rendőrlámpás kereszteződések számát, tesszük hozzá mi.

– Ennek az az előnye, hogy az irányok és a lámpás csomópontok egy része kiesik, megszűnik az egyik kanyarodási irány, magyarul sokkal gyorsabb a csomópontok áteresztő képessége, és az útpályák egyik része felszabadul, amelyek helyén kerékpársávok, buszsávok, akár parkolóbázisok is létrehozhatók – ecsetelte az ötletet a polgármester.

Más. Hétfőn, február 17-én járt le a vadmadárkórház kivitelezési határideje. Az önkormányzat lapunknak adott egy hónappal ezelőtti tájékoztatásában már jelezte, ez a határidő aligha válik valódi befejezési nappá. Cser-Palkovics András most elmondta, a megrendelő önkormányzat és a kivitelező cég új határidőben állapodott meg, ez május 31.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában