idén a máltai keresztények inspirálták a hét tematikáját

2020.01.15. 20:00

Világszerte kétmilliárd Krisztus-hívő imádkozik majd az egységért az ökumenikus imahét keretében

Az ökumenikus imahetek sok évtizedes hagyományát minden évben új színnel gazdagítja a világ Krisztust követő közösségei egyikének kiemelt közreműködése.

Sági Zoltán

Amint tavaly, idén is együtt imádkoznak a keresztények a keresztyénekkel Fotó: FMH-archív (Koppán Viktor)

Tavaly az indonéz, idén pedig a máltai keresztények, keresztyének inspirálták az imahét tematikáját, amelyet 1968 óta készít közösen az Egyházak Világtanácsa Hit és Egyházszervezet Bizottsága és a Keresztény Egységet Előmozdító Pápai Tanács. Fischl Vilmos evangélikus lelkész, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) főtitkára lapunknak elmondta: az ökumenikus imahét alaptémáját jó 5-6 évre előre, Genfben határozzák meg, az Egyházak Világtanácsához beérkező pályázatok alapján. Az 1948-ban Amszterdamban megalakított, genfi székhellyel működő, jelenleg 348 protestáns, lutheránus és ortodox egyházat, és ezzel mintegy 500 millió keresztényt képviselő világtanácsnak a katolikus egyház a mai napig nem tagja. Munkájában azonban 1968 óta intenzíven részt vesz.

Fischl Vilmos elmondta még: a MEÖT 1943-ban alapított nemzeti szervezete ma az Egyházak Világtanácsának nemzetközi szintje alá tartozik, a 2020-as ökumenikus imahét hazai programjait pedig már tavaly nyáron elkezdték kidolgozni, a szövegek magyar nyelvre való átültetésével együtt. A MEÖT jelenleg 11 tagegyházat tudhat soraiban, de a közös munkában további 20 egyház és egyházakhoz kötődő szervezet is részt vesz. A Magyar Katolikus Egyház megfigyelő, együttműködő státuszban áll a kezdeményezés mellett.

Aprócska, de nem jelentéktelen kiegészítés az Ökumenikus Imahét hazai eseményeihez, hogy azok sorában, idén immár 8. éve, keresztény-­zsidó imaórát is tartanak.

Amint tavaly, idén is együtt imádkoznak a keresztények a keresztyénekkel
Fotó: FMH-archív (Koppán Viktor)

Az idei ökumenikus imahét anyagát a máltai keresztények készítették. Mint az anyag ismertetőjében olvasható: Málta a Földközi-tenger szigetállama, amelyet minden oldalról hatalmas víz vesz körül, így a hajóközlekedés egyik központja a Földközi-­tengeren. 316 négyzetkilométernyi területén 430 ezer máltai polgár él. Az anyaszigethez tartozik a közeli Gozo szigete, amelynek területe 67 négyzetkilométer. Málta és Gozo keresztényei minden év február 10-én együtt ünneplik a hajótörött Pál apostol szigetre érkezését. Az idei imahét központi üzenete az Apostolok Cselekedetei 28. fejezetének 2. verse: „nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk”. E szavakkal Pál apostol írt a máltaiakról, akik hajótöröttként vendégszeretettel fogadták őt és társait.

Hajótörés vezette Málta szigetére Pál apostolt – erről a helybeliek máig megemlékeznek
Fotó: Shutterstock

A 2020-as Ökumenikus Imahét székesfehérvári eseményei január 20-án veszik kezdetüket. A Szent Imre-templomban Spányi Antal 18 órakor mutat be szentmisét a város papságával, amelyben a keresztények egységéért imádkoznak. Január 23-án, csütörtökön 18 órakor a Szent Imre-templomban Szász Zoltán református lelkipásztor tart elmélkedést, amelynek témája a „Megbékélés – A rakomány kidobása” lesz. Pénteken, 24-én a Baptista Imaházban 18 órától kerül sor kerekasztal-beszélgetésre, amelynek témája a „Reménység”.

A moderátor Révész Szilvia, bevezetőt mond Révész Lajos baptista lelkész. Január 25-én, szombaton az evangélikus templom ad otthont az ökumenikus együttlétnek, amelyen 16 óra 30 perctől a Budai úti református zenekar, a Baptista zenekar, és a Jézus Szíve zenekar muzsikál. Majd Bencze András evangélikus püspökhelyettes tart igehirdetést, amelynek témája az „Erőforrás – A kenyér megtörése az útra” lesz. Zárásképp az Ászáf zenekar, a Spiritus zenekar és a Pünkösdi közösség zenekara játszik. Vasárnap, január 26-án a Széchenyi úti református templomban 18 órától Spányi Antal megyés püspök tart igehirdetést, amelynek témája a „Megtérés – Szívünk és elménk megváltozása” lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában