Nemzeti kastély- és várprogram

2020.01.03. 11:30

Végül mégis maradt a 2020-as dátum a dégi kastély elkészültére

Noha sokáig arról szóltak a hírek, hogy a dégi Festetics-kastély munkálatai a 2019-es év végére befejeződnek, a szakemberek még az új, 2020-as esztendő elején is építgetik-szépítgetik a ránk hagyott épített örökséget.

Szanyi-Nagy Judit

A Festetics-kastély felé vezető utat már nemcsak kerítés zárja el, de a program keretében elkészült a szintén a bejutáshoz kapcsolódó portakonténer és a sorompó is Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Felidézzük: a Nemzeti kastély- és várprogram keretében a dégi Festetics-kastély felújításának előkészületei a 2018-as év első felében indultak, az áprilisi alapkőletételt követő egy hónapban már munkagépek jelentek meg a helyszínen. A felújításról folyamatosan tájékoztattuk olvasóinkat, így teszünk most is. A fejlesztésért felelő Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) sajtóosztályától tudjuk: jelenleg restaurátori felügyelet mellett zajlik a falak felületi tisztítása, valamint a festés előkészítési munkái. A kastély több helyiségében az aljzat rétegrendjét építik ki, és megkezdődött az épület homlokzatának felújítása is. A pinceszinten elkészült a padlócsatorna, illetve a gépészeti, elektromos szerelések és a falazási vakolási munkák is megvalósultak. Az új kerti létesítmények közül a parkoló, a portakonténer és a sorompó elkészült, valamint elektromos autótöltőt is telepítettek a helyszínre. Megtörtént a zárófödém és a tető faszerkezetének megerősítése, valamint új kerámia tetőcserép héjazat került a kastélyra.

Ezek voltak az épülettel kapcsolatos építészeti munkák. Emellett előrelépésről számolhatunk be a leendő kiállítást tekintve is: a tárlat teljes körű tervezése a végéhez ért, jelenleg az ehhez szükséges eszközök beszerzése van folyamatban. Mint ismeretes, a fejlesztés egyik legfőbb célja, hogy a megújult kastélyban helyet kapó tárlat élethű módon idézze fel a régmúltat, s hogy a tervezők a kiállítótereket interaktív tartalommal töltsék meg. Éppen ezért a kiállítás mellett múzeumpedagógiai foglalkozások is várják majd a látogatókat. E program kialakításában fontos szempont, hogy az óvodásoktól a középiskolásokig minden tanuló a korosztályának megfelelően, minél szélesebb körű ismeretanyagot sajátíthasson el játékos tanulás keretében – értesültünk az illetékesektől.

A kastélyon túl azonban a Hollandi-házzal is foglalkoznak a szakemberek. Az 1891-ben Festeticsné Pejacsevich Lenke grófnőnek épített ház felújítása hamarosan befejeződik. Itt komoly statikai, állagmegóvási beavatkozásokra volt szükség, melyet a szakemberek falkutatók és restaurátorok felügyelete mellett végeztek. A megnyitást követően a helyszínen a látogatók bepillantást nyerhetnek a Hollandi-ház megépülésének különleges történetébe is.

A Festetics-kastély felé vezető utat már nemcsak kerítés zárja el, de a program keretében elkészült a szintén a bejutáshoz kapcsolódó portakonténer és a sorompó is
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A beruházás végleges elkészültét firtató kérdésünkre válaszként azt kaptuk: a megvalósítás a tervek szerint halad, az épület kivitelezési munkái 2020-ban befejeződnek, azt követően pedig a szakemberek összesen 15 kiállítóteret töltenek meg interaktív tartalommal. Az azonban nem derült ki, az év mely szakában várható, hogy a Festetics-kastély és a Hollandi-ház kapui kinyílnak a látogatók előtt.

Addig a felújítás alatt megszokott rend alapján látogatható a park, a Szerpentin-tórendszer, a sírdomb körüli tó, valamint a tavakon átvezető gyalogoshidak.

Hozzátesszük: a NÖF Fejér megyében a dégi mellett a fehérvárcsurgói és a nádasdladányi kastélyért is felel. Előbbi, vagyis a Károlyi-kastély esetében az istállóépület felújításának kivitelezésére a napokban jelent meg a közbeszerzési felhívás, az ajánlattételi határidő 2020. január. A Nádasdy-kastély turisztikai célú fejlesztése szintén a végéhez közeledik: a kiállítási és üzemeltetetési eszközök közbeszerzési eljárása ugyancsak megjelent, ajánlattételre szintén 2020 januárjáig van lehetőség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában