a korrupciós kockázatok mérsékléséhez

2020.01.01. 15:45

Tizenkét javaslatot adott az Állami Számvevőszék a nemzeti parknak

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ezúttal a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság ellen­őrzése kapcsán adott ki közleményt.

FMH

Az esztergomi székhelyű Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság a természetvédelem területi igazgatása körébe tartozó közfeladatokat lát el. Működési területe Komárom-Esztergom megyére, Fejér megyére és Pest megye területére terjed ki. A nemzeti park teljesített összes bevétele 2017-ben mintegy 3,8 milliárd forint, teljesített összes kiadása közel 1,9 milliárd forint, vagyona pedig közel 9 milliárd forint nagyságú volt.

Az Állami Számvevőszék a nemzeti park igazgatóság 2015–2017 közötti időszakra kiterjedő ellenőrzése kapcsán több megállapítást tett. Ezek: az igazgatóság a belső kontrollrendszerét nem működtette szabályszerűen, így nem volt biztosított a nemzeti vagyonnal való szabályszerű gazdálkodás. A pénzügyi-számviteli elektronikus információs rendszerből származó adatok megbízhatóságának hiányában az elszámoltathatóság feltételei nem voltak biztosítottak. Az integritást támogató kontrollok kiépítettségének hiánya nem járult hozzá a korrupciós kockázatok mérsékléséhez.

Az ellenőrzés megállapí­tásai alapján az Állami Számvevőszék a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója részére tizenkét javaslatot fogalmazott meg, amelyre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában