A viszonzott szeretet évtizede

2020.01.31. 07:00

Tíz éve nyílt a Szent Kristóf Ház, ahol valódi szereteten alapuló közösség alakult ki

A tíz esztendeje működő közösségi központ értékes ajándékot kapott a püspökségtől. A családi egyterű nagy segítség lesz a sérült fiatalokkal foglalkozó munkatársaknak. De nemcsak az ünnepnapok fontosak, hanem a dolgos hétköznapok is, melyekről Magyar Lászlóval, az intézmény vezetőjével beszélgettünk.

Palocsai Jenő

Spányi Antal megyés püspök (balra) és Magyar László intézményvezető (jobbra) vágta át az autó átadását jelképező piros szalagot, de addigra már a fiataloknál csillogott a kulcs Fotó: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

– Több mint tíz évvel ezelőtt kezdődött a történet, amikor a Székesfehérvári Katolikus Karitászon belül megfogalmazódott az igény, hogy indítsunk olyan ellátási szolgáltatást is, amely a fogyatékkal élők felé fordul – kezdte a visszaemlékezést Magyar László, a Jószolgálat díjas vezető. Korábban már volt hajléktalanellátásuk, támogatták, segítették a rászoruló családokat, a cigány kisebbséghez tartozókat vagy az időseket, de a fogyatékkal élőkre nem irányult akkora figyelem. Emiatt hozták létre a támogató szolgálatot, és mellette elindítottak egy klubot, ami heti rendszerességgel működött a Maroshegyi Egyházközség Közösségi Házában.

Egy emberi kapcsolat valamennyi fél számára igazi ajándék

Mint megtudtuk, ez nyolc évig működött, és csak négy év után tudott napi rendszerességgel nyitni. Abban az időben a működtetés során megtapasztalták: sok olyan fiatal van a városban, aki az iskolából kikerülve nem talál magának munkahelyet, és emiatt otthon ragad a négy fal között. Sajnos ilyenkor nemcsak saját magát, hanem még egy családtagot is magával húz, mert valakinek segíteni, felügyelni kell gyakorlatilag a nap 24 órájában.

– Nagyon nagy volt az igény, amit mi láttunk – folytatta Magyar –, s emellett felméréseket is végeztünk, így történt, hogy elindította a nappali intézményt a karitász. Gyorsan megtelt a ház, 25 férőhely van itt, illetve erre szól az engedély, de jelenleg 35 fő tartozik a nappali csapathoz. Ha valaki nem tud jönni, mindig van jelentkező a helyére. A Szent Kristóf Házban a fiatalok egy közösséghez tartozhatnak, barátságok kötődnek, és hasznosan, tartalmasan telnek az itt élők napjai. A korábban megszerzett képességeket igyekszünk fejleszteni, vagy legalábbis szinten tartani. A működtetés során kiderült, sok fiatal az idő előrehaladtával egyedül marad, ezért elindítottuk a lakhatás megszervezését. Öt évvel ezelőtt vágtunk bele ebbe, jelenleg tizenegy fiatal lakhat bent, közülük négy olyan, akik mögött már nincs családi háttér, már nincs hova hazamenniük.

Spányi Antal megyés püspök (balra) és Magyar László intézményvezető (jobbra) vágta át az autó átadását jelképező piros szalagot, de addigra már a fiataloknál csillogott a kulcs Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Három éve újabb szolgáltatással bővült a paletta, megkezdődött a fejlesztő foglalkoztatás, mely jelenleg 15 fiatalnak ad elfoglaltságot, jobban mondva munkát, és ezzel párhuzamosan jövedelmet is. A kertrendezéstől a gyógynövénygyűjtésig mindent el­végeznek, napi két-három munkaórában, természetesen irányítás mellett.

Nemcsak Fehérvárról, hanem a környező tíz településről is érkeznek ide fiatalok, de nagyon sok az érdeklődő, rendkívül hosszú a várólista.

A vezető hangsúlyozta: – Nem egyoldalúan kell segíteni! Egy emberi kapcsolat valamennyi fél számára ajándék, mely által mindannyian gazdagodunk. Gyakran megyünk székesfehérvári, illetve maroshegyi rendezvényekre, ahova hívnak minket, és mi is szívesen látunk itt bárkit. Nyitottnak kell lenni, nem szabad a fiatalokat abban a státuszban tartani, hogy ők a fogyatékkal élők, akiket mindenben segíteni kell! Amire képesek, azt tegyék meg ők is!

A kapacitásbővítés nagyon fontos lenne, különösen a lakhatással kapcsolatos, ehhez mindenképpen az kell, hogy a fenntartó, a katolikus karitász mögöttük álljon. A fiatalokról gondoskodó intézmény másik kiemelt támogatója a Fehérvár Travel Alapítvány, mely a kezdetektől a mai napig segíti a működést. Az elmúlt tíz év során 140 millió forinttal támogatta a Szent Kristóf Házat, és most egy új lakóépület közös tervezése van folyamatban.

 

A püspökség támogatásával egy családi egyterű került a Kristóf házhoz csütörtök délelőtt. Sok fiatal nehezen mozog, többen kerekesszékben vannak, az ő mozgatásukhoz, szállításukhoz fontos a megbízható autó, mert bár próbálnak busszal járni, de sokan akadályoztatva vannak a szabad mozgásban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában