Ő kora egyik legnívósabban szóló poétája

2020.01.12. 07:20

Száz esztendeje született Csanádi Imre, aki egész életében büszke volt zámolyi gyökereire

A Kossuth-, Déry Tibor-, és József Attila-díjas költő néhány hónappal azelőtt született, hogy az első világháborút lezáró Párizs környéki békék alaposan átrajzolták Közép-Európa térképét, megágyazva ezzel többek között a következő nagy világégésnek, amely Csanádi életébe is térdig belegázolt.

Borsányi Bea

Csanádi Imre gyerekkorában használt palatáblája, melyet mostantól már a költő nevét viselő általános iskola őriz féltve őrzött ereklyeként Fotó: Nagy Norbert

Fotó: NAGY NORBERT

Az ünnepségen a település és a terület elöljárói, a zámolyi civil szervezetek, lakosok, valamint diákok mellett megjelentek a Csanádi család tagjai is – felesége, két fia, lánya, unokahúgai és unokái. Az emléktábla, amely lassan három évtizede jelzi a költő születésének helyét, illetve állít emléket munkásságának, nem sokkal halála után került fel a Kossuth utca 61. szám alatti ház falára. 2007-ben aztán a helyi általános iskola is felvette a nevét, így őrizve meg nem csak az emlékét, de zámolyi származásának tényét is, amelyre maga Csanádi is egész életében büszke volt. Életútját és munkásságát Bakonyi István irodalomtörténész, a fehérvári Csoóri Sándor Társaság elnöke méltatta.

Csanádi Imre gyerekkorában használt palatáblája, melyet mostantól már a költő nevét viselő általános iskola őriz féltve őrzött ereklyeként Fotó: Nagy Norbert

Rövid beszédében rámutatott, hogy Csanádi a korszak egyik legnívósabban szóló költője volt, költészetének egyik alapvető vonását pedig határozott világlátása adta. Formakultúrája igényesen gazdag: a magyar népdalok ritmuskészlete épp úgy sajátja, mint a klasszicizáló hajlandóság. Mindenféle intellektualizálástól elfordulva a kifejezés és a néven nevezés közvetlen, természetes erejében bizakodó költészet esztétikai ideálját vallja. Ismert alkotásai mellett néhány évvel ezelőtt kerültek elő a hadifogságból húgának írt levelei, amelyeket kötet formájában adtak közzé. Az irodalomtörténész beszéde végén felhívta a hallgatóság figyelmét arra is, hogy március 27-én Csanádi és Csoóri emlékére országos emlékülést szerveznek a zámolyi művelődési házban.

A megemlékezés végén, a koszorúzás előtt, megható pillanat volt, amikor Csanádi János meglepetésként az általános iskolának ajándékozta az édesapja által kisiskolás korában használt, kétoldalú palatáblát, amelyet az iskola nyilván ereklyeként őriz majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában