Az analóg részletgazdagabb

2020.01.08. 20:00

Süle Gábor elhivatott gyűjtője a régi híradás- és hifieszközöknek

Süle Gábor gyűjtő. Több ezer régi bakelitlemeze van, meg egy jó csomó új is, hiszen reneszánszát éli ez az analóg formátum. Több száz televízió, CD-lejátszó és kazettás magnó tulajdonosa is. Régi számítógépei is vannak, retró játékokkal.

Majer Tamás

Süle Gábor mindig szívesen beszél gyűjteményéről Fotók: Nagy Norbert

Fotó: NAGY NORBERT

A gyűjtésről vallja, hogy az ugyan szenvedély, de nem összekeverendő a szenvedélybetegségekkel! Egy, a lepsényi művelődési házban megtartott kamaratárlata fölött állva úgy fogalmazott lapunknak, hogy ez értékmentő feladat, értékteremtő munka.

A bakelit manapság újra divat, vadonatúj lemezek kaphatók

Miért jobb bakelitet hallgatni? – Az analóg hangzásnak van egy különleges selymessége, melegsége a digitálishoz képest, több részletet ad vissza a lemez, más a basszustartománya. Természetesebben szól a bakelit. Részletgazdagságában előzi meg a digitális formátumokat. A nagyon bonyolult, nagyon nagy mintavételezésű, nagyon jól felszerelt digitális eszközök, bár igyekeznek, mégsem érik utol az analógot. Az analógfíling más, nem lehet digitális számjegyekkel leírni – felelte Gábor, aki szerint reneszánsza van a „bakelitmániának”, mostanában vadonatúj lemezeket is lehet kapni. S gyorsan felmutatott nekünk egy 2018-as Avicii-lemezt.

Egyébként nála favorit a régiek közül a Neoton Família, Soltész Rezső és a Hungária is.

Süle Gábor mindig szívesen beszél gyűjteményéről Fotók: Nagy Norbert

Elmondta azt is, hogy sokan, köztük ő is, szívesen gondolnak vissza a magnókazettára is, bár:

– A kazettákból mint hangformátumokból nem lesz újra divat, macerásabb, nehezebb keresni rajta. A gyors elérés előnye a digitális formátumoknak és a lemeznek is: a tűt hamar odébb lehet tenni a lemezjátszókon. A szalagos kazettás magnókat tekergetni kellett ide-oda, és ha netán bekapta a gép a szalagot, akkor az maradandóan megsérült – fogalmazott. – A legnagyobb oka a lemezezésnek, de egyébként a kazettázásnak is, abban a különleges érzésben áll, amely akkor keríti hatalmába az embert, ha a kezébe foghat egy albumot. Mi, gyűjtők, illetve zeneszerető emberek, amikor megveszünk egy albumot, nemcsak azt figyeljük, hogy milyen jók a számok, milyen jól játszik a zenekar, nagyon szeretjük nézegetni a borítót, érezni a lemez súlyát, tapintását, illatát. Szeretjük azt, hogy a lemez fizikailag is a kezünkben van! – ecsetelte.

„Érezni a lemez súlyát, tapintását, illatát”

Süle Gábor közeli tervei között van, hogy egy raktárépület felső szintjén állandó kiállítást kerekítsen regiment híradástechnikai és hifieszközből, kiadványból, lemezből, sőt, ott majd az régi komputerek régi játékait is kipróbálhatják a betérők. Lesz, ki újra, lesz, ki először.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában