Ahol megváltoztak a fizika törvényei

2020.01.30. 14:00

Megyei vetélkedő: Kalandozás a természettudományok birodalmában

Hadonászó bábok, vízben lebegő tojás és zenekedvelő drót – mintha egy másik, az általunk ismert fizikai törvényeket figyelmen kívül hagyó univerzumba csöppentünk volna.

Szanyi-Nagy Judit

A csalóka karika a gravitációnak ellentmondva felfelé gurult Ferenczy Tímea jóvoltából Fotó: NN

Fotó: NAGY NORBERT

Az ötödjére megszervezett Kalandozás a természettudományok birodalmában nevű megyei vetélkedő második fordulója zajlott szerdán a Vasvári Pál Általános Iskolában. Ide nyolc csapat érkezett – hármat a Tóparti gimnázium, hármat a Zentai úti iskola, egyet-egyet pedig a tóvárosi és a soponyai oktatási intézmények delegáltak. A négyfős családok – amint őket a szervező, Tóth István fizika, technika, informatika szakos tanár, a megmérettetés atyja hívja – ekkorra már túl voltak az első, internetes fordulón.

Tom Tit több száz kísérlete közül tizenkettőt demonstráltak a versenyen

– Az előző etap három részből állt. A tanulóknak először egy kollázst kellett készíteniük a családjukról. Ezután az iskola internetes webkameráját felügyelték két héten át, amelyen keresztül madarakat tanulmányoztak és örökítettek meg. A feladat végén öt képet vártunk a gyerekektől; az értékelésnél pozitívum volt, ha minél több madarat és madárfajt láthattunk a felvételeken. Végül pedig egy csipeszes figurát hoztak létre a versenyzők, úgy, hogy az elkészítési folyamatot videóra vették, s azt küldték el nekünk – számolt be az előzményekről Tóth István. A szerdai forduló már az úgynevezett kísérletező-technikai szakasz volt. Itt a 19. század közepén, 20. század elején élő és tevékenykedő Tom Tit (Arthur Good) mérnök, karikaturista kísérleteivel ismerkedhettek meg a versenyző hetedikesek a vasváris hatodikosok által, miután Laczkó Gábor igazgató köszöntötte őket. Tóth István kora Öveges professzorának titulálta a tudóst.

A csalóka karika a gravitációnak ellentmondva felfelé gurult Ferenczy Tímea jóvoltából Fotó: Nagy Norbert

A megmérettetésen a fiatalok hadonászó bábokkal szemléltették a szem tehetetlenségét, vízben lebegő tojással modellezték Arkhimédész törvényét, de egy, a pohár szélén felcsendülő „zene” dallamára egy másik pohárról leeső drótot is megnézhettek – ez a rezonancia működését demonstrálta. Csak három példa a tizenkettőből. A hetedikesek pedig nemcsak néztek, de írtak is: egy igaz-hamis tesztet kellett kitölteniük a látottak alapján.

Az eredmények meg is születtek: a március 13-ai döntőbe a Tóparti-iskola Tüske családja, a Zentai úti iskola Jedlik Ányos csapata, valamint a soponyai Arkhimédész csapat jutott be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában