Kérdőjel helyett pont

2020.01.22. 07:05

Megvan a magtár! Bejegyezték végre tulajdonosként az iszkai önkormányzatot

Jól kezdődött az év az Iszkaszentgyörgyi Önkormányzat számára, ugyanis több mint két év után végre a Földhivatalban is bejegyezték, mint a grófi magtár épületének tulajdonosát.

Borsányi Bea

Gáll Attila. A magtár mögötti területet az önkormányzat kft.-je már használatba is vette

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Van Iszkaszentgyörgyön egy régi uradalmi magtár, mely a mohai elágazásnál található és már az 1882-es kataszteri térképen is szerepel. Az épületet az 1930-as évek első felében át- vagy újraépítették, oldalán azonban ma is látható az a családi címer, amely azt bizonyítja, hogy a régi magtárat Pappenheim Szigfrid gróf és felesége, Károlyi Erzsébet építtette. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, a település önkormányzata 30 millió forintért megvásárolta a háború után állami tulajdonba, majd a rendszerváltás idején ismét magántulajdonba került épületet. Az adásvételi szerződést 2017 decemberében kötötték meg. Mivel a magtár egy mintegy 6500 négyzetméteres, osztatlan közös tulajdonú telken fekszik, a tulajdonostársat elővételi jog illette meg, ezért az önkormányzat elküldte neki az adásvételi szerződést, hogy eldönthesse, megveszi-e ennyiért az ingatlant. Válasz nem érkezett, ám miután az önkormányzat kifizette a vételárat, ez a bizonyos másik tulajdonos bíróságra ment és azt állította, őt senki sem értesítette. Perre végül nem került sor, időközben a tulajdonos meggondolta magát.

– A jogi vita miatt két évet vesztettünk, ugyanis amíg bizonytalan volt a magtár sorsa, semmilyen állagmegóvási munkát nem mertünk elkezdeni az amúgy elég rossz állapotban lévő épületen – mondta el Gáll Attila polgármester. A 2018-ban készült Települési Örökségvédelmi Hatástanulmányból kiderül, az épület teljes felújítása szorul. Ki kell cserélni a tetőt, a nyílászárókat és az ereszcsatornát, de meg kell oldani az épület talajvíz elleni szigetelését, valamint a homlokzati és belső vakolatot is javítani kell. Mivel ugyanez a tanulmány az épületet helyi védelemre javasolta, ezért a felújításánál a jelenlegi tömegét és építészeti kialakítását meg kell őrizni, ami azt is jelenti többek között, hogy a nyílászárók ritmusa, helye és mérete nem változtatható meg.

Gáll Attila. A magtár mögötti területet az önkormányzat kft.-je már használatba is vette
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A felújítást részben pályázati forrásból kívánják megvalósítani.

– Az épületet szeretnénk közösségi célokra használni, de még nem tudjuk, hogy pontosan milyen formában valósítjuk meg. Egy biztos: nem szeretnénk, hogy két kultúrháza legyen a településnek. Cél az is, hogy a működése önfinanszírozó legyen, vagyis magát fenntartsa és ne az önkormányzat büdzséjét terhelje – árulta el a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában