A héten folynak egyeztetések a kérdés rendezésére

2020.01.10. 07:30

Megoldódhat a Várkörút névírásának a kérdése

Szerdán jelent meg oldalunkon egy olvasói levél a Várkörút Várkör úttá történt kényszerű átnevezése kapcsán. A levél írója többek között megjegyezte: 2017-ben a fehérvári közgyűlésnek nem sikerült elérnie, hogy a belügyminisztériumi rosszul kialakított számítástechnikai rendszer miatt erre ne kerüljön sor. Történt-e azóta valami?

Borsányi Bea

Várkör út helyett ismét Várkörút lehet a 110 éves út neve Fotó: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

A kérdéssel megkerestük a székesfehérvári polgármesteri hivatal hatósági főosztályán működő KCR – Központi Címregiszter – Irodát, ahol elmondták, a központi címregiszterről és a címkezelésről szóló kormányrendelet megalkotásának az volt a célja, hogy az ingatlan-nyilvántartásban, a lakcímnyilvántartásban, és az ingatlanokon valóságban feltüntetett adatok – amelyek gyakorta eltérők – összefésülését követően egy országos, egységes nyilvántartásban a valóságnak megfelelő pontos adatok kerüljenek rögzítésre.

A kormányrendelet melléklete felsorolta azokat a közterület jellegeket – például út, utca, köz, tér – amelyek közterület névhez kapcsolódhatnak. Emiatt – ahogy levélírónk is megjegyezte – a központi informatikai rendszer valóban csak közterület név és közterület jelleg megjelölésével engedte a közterület neveket rögzíteni.

Várkör út helyett ismét Várkörút lehet a 110 éves út neve Fotó: Fehér Gábor

Ezért vált szükségessé a Várkörút Várkör úttá történő átnevezése is. Mostanra azonban lehetővé vált a kormányrendelet hatályba lépése, azaz a 2015. január 1. előtt keletkezett címek esetében a korábbi címként való rögzítés, ha a felülvizsgálat során megállapítást nyer, hogy a cím pontos, teljes körű, valóságnak megfelelő és az ingatlan, mint fizikai objektum beazonosítására alkalmas.

Azt is megtudtuk egyébként, hogy a Várkör út Várkörúttá történő visszamódosításáról éppen ezen a héten folynak egyeztetések. A fehérvári önkormányzat egyértelmű célja a régi név visszaszerzése. Az érintett lakosoknak semmilyen teendőjük nincs.

Az olvasói levelet itt tekinthetik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában