Legóból építették betlehemüket

2020.01.03. 15:30

Keresztény Kocka Klub – Bemutatkozik az előszállási Legó Liga csapata

A kétezres években a Világunk templomai címmel országszerte több fotókiállítást szerveztek az előszállási római katolikus egyházközség tagjai. 2019-ben pedig megalakították a Legó Ligát, amelynek célja, hogy a népszerű játék révén megjelenjenek a keresztény emberek világában.

Gajdó Ágnes

Céljuk nem a tömegek, hanem az érdeklődő keresztény családok elérése Fotó: plébánia

Sok plébánia küzd azzal a szomorú ténnyel, hogy a bérmálkozásra eljutott fiatalok nagy része elfordul az egyháztól.

Mihályi Miklós, az előszállási Kisboldogasszony-plébánia plébánosa sokat töpreng azon, mit lehetne tenni azért, hogy a sok-sok éves hittanból valódi hitélet fakadjon. Az előszállási egyházközség még a 2000-es években „Világunk templomai” címmel fotó- és képeslapgyűjtő akciót hirdetett, melyre az ország minden részéről, sőt a határon túlról is sokan jelentkeztek s küldtek képeket.

„A bérmálkozott fiatalokkal és szüleikkel templomképkiállításokat szerveztünk és mutattunk be országosan” – meséli Miklós atya. – Most a Lélek újra szólt közösségünkhöz, és megalakítottuk a Legó Ligát.

Céljuk nem a tömegek, hanem az érdeklődő keresztény családok elérése
Fotó: plébánia

A csapat tagjai a templom tíz ministránsa, valamint szüleik, mintegy kéttucatnyi „apostol”. Kettős cél vezeti őket. A közösség megerősítése a havi rendszeres találkozások által, ahol legóznak, beszélgetnek, imádkoznak és feladatokat vállalnak. A külső cél a lelki felkészülés templomuk felszentelésének 250. évfordulójára, mely 2029-ben lesz. A Legó Liga kezdeményezés egy évtizedre tervez, mire a mai ministránsok érettségiző korba érnek. Addig helyi és missziós feladok egyaránt várnak rájuk.

„Annak idején a Világunk templomai kiállításokat előszeretettel vittük profán környezetbe, például bevásárlóközpontba” – idézi fel a múltat Mihályi Miklós. – Egyfajta »provokációként« tettük mindezt, azért, hogy a betérő meglepődjön, és feltegye magában a kérdést: Mit keresnek itt a templomok? Egyáltalán mit keresnek a templomok a mai világban? Ezek után pedig jó beszélgetések és barátságok alakultak ki.”

Ma hasonló a céljuk: a világ legnépszerűbb játékával megjelenni a keresztény emberek világában, egyházközségekben, zarándoklatokon, találkozókon, valamint megalakítani a „3K”-t, azaz a „Keresztény Kocka Klubot”. Nem csillagháborút és szörnyeket akarnak alkotni: hanem templomokat, betlehemet, szentírási jelenetet, keresztet, kelyhet, szívet, életet. Kezdetnek idén karácsonykor duplóból és legóból építették meg templomi betlehemüket, mely Jézus születésének életképén túl a pásztorok világát és a három királyok betlehemi útját is megjeleníti.

Miklós atya szerint miként a legókocka sem a virtuális valóságot jelzi, nem számítógépes játék, hanem kézbe vehető játék, hasonlóképp a Legó Liga is szeretne „kézzel fogható” maradni. Személyes és emberközeli, mintegy „kézműves” termék. Ezért nem nyitnak munkájukról közösségi oldalakat, különféle csatornákat. Céljuk nem a tömegek, hanem az érdeklődő keresztény családok elérése. Aktuális rendezvényeikről szóló információkért csupán postacímüket ajánlják: Római Katolikus Plébánia 2424 Előszállás, Szöglet kert 3.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában