lékhorgászat

2020.01.17. 07:05

Jég helyett csak a víz partjáról pecázzunk!

Bár elvileg már zajlik a lékhorgászat a Velencei-tavon, a halőrök hangsúlyozzák, hogy csak a partról lehet megoldani a botok elhelyezését.

Tihanyi Tamás

Csak nagyon kevés helyen van szabad vízfelület, a tavat jelenleg jégpáncél borítja Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Az esztendő második hetében téliesre fordult az időjárás, éjszakánként közel mínusz 10 fokos értékeket is mértek a Velencei-tó mellett. A horgászat így a part közvetlen közelében vágott lékekre korlátozódott, csak elvétve lehetett szabad vízfelületet találni – mondta el lapunknak Bozai Zsolt, a Magyar Országos Horgász Szövetség velencei-tavi kirendeltségének halőri csoportvezetője. – A fogások gyengék voltak, kisebb keszegek és néhány csuka képezte a heti zsákmányt. Felhívjuk a horgászok figyelmét, hogy jelenleg tilos a jégre rámenni, mert annak vastagsága nem éri el a biztonságos értéket, így továbbra is csak a partról elérhető lékekből szabad halfogással próbálkozniuk!

Csak nagyon kevés helyen van szabad vízfelület, a tavat jelenleg jégpáncél borítja
Fotó: Tihanyi Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A 2020-as esztendőre érvényes helyi horgászrendben néhány kedvező változás következett be. Az egyik, hogy a 150 centiméteresnél vagy 20 kilogrammosnál nagyobb harcsából a tavalyi három helyett öt darab tartható meg. A másik pozitív változás egy adminisztrációs teher megszüntetése. Az éves területi jegyek kifogható kvótájára vonatkozóan korábban a területi jegyen található külön fogási kimutatás megszűnik, a kifogott halakat csak a fogási naplóban kell rögzíteni, és a kifogható éves kvóta szerint számon tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában