Már gyermekként tanulnak az egészséges életmódról

2020.01.15. 07:20

Íme Teri-Feri konyhája! – Menő menza projekt a Széna Téri iskolában

Nagy volt a terefere a Széna Téri Általános Iskola tornatermében kedden, még mielőtt Teriről és Feriről bővebben szóltak volna a felnőttek.

Szanyi-Nagy Judit

Zöldséges céklasaláta és sütőtökös-almás pite, avagy ismét egészséges ételeket ettek a gyerekek Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Széna Teri és Széna Feri egy kitalált páros. Őket lényegében minden egyes, a Széna Téri Általános Iskolába járó diák megtestesíti egy uniós pályázati programnak köszönhetően: amikor kellett, a nebulók főztek, kertészkedtek vagy éppen a szakemberektől hallott információkat fogadták be – hisszük – serényen. Az iskola vezetősége két évvel ezelőtt, 2018 elején indíthatta el a Tanulás–Művelődés–Sport Alapítvány által elnyert Széna Teri, Széna Feri menzája nevű Menő menza projektet. Ennek záróalkalmát rendezték kedden a már említett helyszínen.

Áll egy általános iskola Székesfehérváron, a Széna téren. Itt él Széna Teri és Széna Feri. A páros női és férfi tagja is elkötelezettje az egészséges életmódnak: ilyen szemlélettel sütnek, főznek, kertészkednek, ilyen „szemüvegben” élik mindennapjaikat. Elképzelt karakterek. Őket a Széna Téri Általános Iskolába járó gyermekek személyesítik meg, akik kis Teriként és Feriként valóban sütnek, főznek és kertészkednek – immár 2018 óta.
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A kapott támogatásból – 15 millió forintból – például egy saját veteményest is kialakítottak az iskola területén, amely remélhetőleg nemcsak a gyermekek életét, de hamarosan az ételeiket is fűszerezheti. Emellett év közben az egyes osztályok tagjai a székesfehérvári piacon egészséges alapanyagok után kutakodtak, a suli büféjében ugyancsak egészséges ételeket ajánlottak egymásnak, sőt főzőversenyt is rendeztek, amely során a felsősök fakanalat ragadtak, az elkészült fogásokat pedig a tanárok kóstolták, értékelték.

Hálás feladatok! Nem hiszik? Nos, akkor próbálják ki azokat az ételeket, amelyeket a gyermekek készítettek – azok ugyanis megjelentek az „Az vagy, amit megeszel – A 100 legjobb recept” című saját kiadványukban. Csirkeragu kuszkusszal a negyedik osztályból, egészséges rakott padlizsán a második osztályból, baconös sült camembert az ötödik osztályból – hogy néhány példát említsünk.

 

A több millió forintos összegből az ebédlő is otthonosabb formát öltött; a támogatás nagy részét eszközbeszerzésre költötték az iskolában. A jövőben a büfé környékét szeretnék továbbfejleszteni, amennyiben újabb lehetőséget kapnak – értesültünk a projektzárón Lórodiné Lajkó Ágnes igazgatótól és Kolatné Kovács Viktória igazgatóhelyettestől, a projekt szakmai vezetőjétől.

Zöldséges céklasaláta és sütőtökös-almás pite, avagy ismét egészséges ételeket ettek a gyerekek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A záróeseményen lendületes bemutatót tartottak a Főnix Rock and Roll Sporttánc Egyesület növendékei, az egészséges életmódról beszélt Temesvári Ágnes dietetikus és Janota Zoltán „Johnny” triatlonedző, az állóképességi sportok szakértője, a Cerbona Fehérvár Félmaraton kétszeres győztese. Zárásképpen a Hatpöttyös étterem munkatársai szolgáltattak egészséges ételeket a jelenlévőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában