Az Ürmények és a Dreherek, s a helyi életerő adódik össze

2020.01.17. 15:50

Eljöhet Vál harmadik virágkora

A községen átvezető közút mellett álló egykori Ürményi-Dreher-kastély viharvert állapotában is magához vonzza a tekintetet. Ablaktalan, romos emeletén, a lepusztultságában is szívdobogtatóan szép nagyteremben jelentették be felújítását, a komplex, mintegy tizenöt milliárd forintos kulturális-turisztikai beruházás megindítását a Pannónia Szíve Programban.

Zsohár Melinda

A sajtótájékoztatón lehetőség volt megcsodálni a most romos, ám reményekkel teli épületet Fotó: KrA

Az alig kétezernégyszáz lelkes község méreteihez képest elképesztően gazdag történelmi múltat őriz. Persze nemcsak a nemesek és főurak, nagytőkések által teremtett értékek jelentik e kincseket, s nemcsak az elsüllyedt múlt emlegetése szól Vál jelentőségéről, hanem a mindenkori népesség, az ott lakók szorgalmáról, küzdelmeiről. Válon élt egy ideig Vajda János költőnk, s a falu szülötte Kokas Ignác Kossuth díjas festőművészünk. Volt járási székhely és mezőváros, mintagazdaság működött pusztáin, a 18. században az Ürményiek, a 19-20. században a Dreherek termékenyítő tevékenységének köszönhetően. Tény, hogy Fejér megye Kis-Magyarországon a leggazdagabb kastélyos építészeti értékekben, ami egyfelől büszkeség és vagyon, másfelől megoldandó feladat helyreállításukban, fenntarthatóságukban, s a mindezekhez szükséges pénz előteremtésében.

A sajtótájékoztatón lehetőség volt megcsodálni a most romos, ám reményekkel teli épületet
Fotó: KrA

Molnár Krisztián, a Fejér megyei közgyűlés elnöke és Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos többéves egyeztetés nyomán jelentették be Bechtold Tamás váli polgármester és Virág Zsolt művészettörténész, szakértő közreműködésével a tavaly decemberi kormányhatározat döntését: indul a kastélymentő és -hasznosító program, a hozzá szervesen kapcsolódó beruházásokkal egyetemben.

Forrás: Bechtold Tamás

Első körben egymilliárd 400 millió forintot költenek a feltárásokra, állapotfelmérésekre, a részletes látvány-, kiviteli és hasznosítási tervekre, beleértve az 1500 négyzetméteres, kétszintes kastély épületét, parkját, a további tizenegy hektár földterületet az impozáns nagypincével, magtárral. A sajtótájékoztató kamerákkal, mikrofonokkal, kivetítővel a kastély elárvult, üres emeleti traktusában történt, a szétrombolt cserépkályhák „díszletével”. A kivert ablakokon át beszökött a szél, künn köd gomolygott, ám akinek szeme van, a kanyargó lépcsőn felfelé lépegetve is láthatta, milyen gyönyörű így is ez az elhagyott jószág.

A kastély fénykorában igen lenyűgöző volt Forrás: Bechtold Tamás

A kastélynak, a park- és földrészleteknek, a pincének, magtárnak tulajdonjogi kibogozása sem volt egyszerű, mondta el Bechtold Tamás, aki 2010 óta polgármestere Válnak. Nincs mutogatás előre-hátra, túl nagy falat volt és lett volna ez mindenkinek, az állam nélkül nem is sikerült volna megoldani ezt a feladatot, szögezték le a politikai szereplők. A legutóbb hatféle helyrajzi számon szereplő ingatlanokat 268 millió forinttal kivásárolta az állam, év végére kiírják a közbeszerzést, s a remények szerint 2024-25-re megvalósul sokak álma a beruházással. Mintegy tizenötmilliárd forintot tervez a kormányzat e célra, ebben benne foglaltatik az Etyek-Vál-Gyúró-Vereb útépítés is.

Forrás: Bechtold Tamás

Vál egyik aranykora az Ürményiek idejére, 1775-1875 közé esik, utána a híres sörgyáros Deher család vásárolta meg és virágoztatta fel újból az elszegényedett települést. Virág Zsolt a látványtervekben az impozáns tervekről szólt: a kastély interaktív múzeum, látogató központ és kulturális terekkel teli izgalmas helyszínekként szolgál, a fenntartáshoz szükséges bevételek előteremtése a cél. Sörkert és kertmozi a parkban, kézműves sörfőzde a nagypincében, sörwellness a magtárban, kávézó, ajándékbolt, kerti színpad, pinceszínház szerepel a többi között a merészet és „bátran” álmodó tervekben, megújul a hajdani szolgabíróság épülete, s a környék is igazodik a turisztikai koncepcióhoz – mindenki megelégedésére. A katolikus templom külső renoválása is megtörtént, idén év végétől a kész tervek nyomán elindul a megvalósítás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában