Pénzügyi gondok

2020.01.31. 07:35

El nem adott ingatlan, túl optimista adóbevétel-tervezet Ercsiben

Fórumot tartott csütörtökön este a helyi művelődési házban Szabó Tamás, Ercsi tavaly októberben – egy ciklus szünet után – megint megválasztott polgármestere. A régi-­új városvezető fórumán az előző ciklus idején kialakult pénzügyi helyzetről beszélt.

Majer Tamás

Borzolja a kedélyeket a Duna-parti beruházás helyzete Fotó: Pesti Tamás

– Előrebocsátom azt, hogy jelenleg egy 100 millió forintos hitelfelvételre kényszerül az önkormányzatunk azért, hogy a kifizetési feltételeknek megfeleljünk. Ezt a képviselő-testület elfogadta – jelentette be a polgármester az általános bevezető gondolatai után.

Szabó Tamás kifejezte, a működési feltételek biztosítása érdekében volt szükség a hitelfelvételre. Az új polgármester szerint Ercsi városának 2019-es költségvetésében lévő túltervezettségek, illetve bevételmeghiúsulások okozták a kényszert. Egyfelől körülbelül 100 millió forinttal kevesebb helyi iparűzési adó folyt be 2019-ben, mint arra optimistán gondoltak a tavalyi költségvetés készítői.

Borzolja a kedélyeket a Duna-parti beruházás helyzete Fotó: Pesti Tamás

Másfelől a tájékoztatón bemutatott prezentációban foglaltak szerint Ercsi önkormányzata tavaly februárban 179 millió forint ingatlanbevétellel számolt, de ebből csak kevesebb mint 12 millió realizálódott. Ez jelentős részben a Nőtlen Tiszti­szálló értékesítésének meg nem valósulása miatt történt. Így összesen már 267 millió forint tervezett bevétel nem folyt be Ercsi kasszájába.

A polgármester több beruházási pályázat részleteit, nehézségeit is ismertette. Ezek közül a Tótlik rehabilitációját érintő projekt kapcsán 32 millió forintot kellett kifizetnie Ercsinek a munkát elvégző kivitelezőnek.

A 250 millió forint támogatást korábban elnyert Duna-parti beruházásnál több mint 15 millió forintos kifizetetlen számlája van a városnak. A prezentáció szerint a munka műszakilag 75 százalékos készültségi fokban van, viszont 93,5 százalékban kifizetett. – Ez borzolja a kedélyeket – fogalmazott Szabó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában