a közművek "útban vannak"

2020.01.15. 07:25

De vajon mi kerül az újvárosi platánok helyére?

A Vasmű úti platánfákat kivágták. Egyet meghagytak mementónak, abból majd faragott emlékmű készül. De mit ültetnek a kivágott faóriások helyére?

Brousil Csaba

Vélhetően kifúrják majd a régi, földben hagyott csonkokat Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: LI

Az önkormányzat a Vasmű úton lévő fák kivágását illető kommunikációjának egyik alappillére az volt, hogy ugyan a platánokat szakértői vélemény alapján ki kell vágni, de kerülnek majd újak a helyükre. A helyzet azonban nem ilyen egyszerű. A fő akadály a közművek ottléte. A most kivágott platánok gyökérzete átsző mindent a földfelszín alatt, bolygatásukhoz fel kéne szedni a frissen felújított Vasmű út burkolatának nagy részét. Vélhetően kifúrják majd a földben maradt csonkokat, és a gyökereket leoltják, azok pedig idővel elkorhadnak majd. Föléjük pedig lehet telepíteni valamit, vagy a városrész más területén kell pótolni a kivágott fákat.

Vélhetően kifúrják majd a régi, földben hagyott csonkokat
Fotó: Laczkó Izabella / Dunaújvárosi Hírlap

De mit lehetne ültetni? A választék valószínűleg elég szűkös lesz, törvény szerint ugyanis szénhidrogént szállító vezeték esetében kétméteres védőtávolság szükséges. Ha védőcsövet alkalmaztak a lefektetéskor, akkor elég az egy méter. Azaz ezen a körön belül nem ültethető fa. Távhővezeték esetében a kormányrendelet azt mondja ki, az ilyen vezeték szélétől számított három méterre lehet csak fát ültetni. A villamos energiavezetékek esetében a hasonló szabályozás elektromosteljesítmény-függő és egy-másfél méteres távolságot fogalmaz meg. Ember legyen a talpán tehát, aki ebbe a „dzsungelbe” fákat tud telepíteni!

Érdekes adalék, hogy az önkormányzati sajtószóvivő a város ingyenes lapjában publikált írása szerint „a közművek pedig a korábban gondoltnál is közelebb vannak”. Joggal merül fel a kérdés: vajon hol vannak a közműtérképek?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában