Hiába tabutéma, vannak, akiknek ilyen téren is elkél a segítség

2020.01.13. 15:30

Beszéljünk nyíltan a menstruációról! – Idén is elindult a nemluxustáska kampány

Egyes platformokon – például a közösségi média egyik-másik felületén – már egyre kevésbé számít tabutémának a nőket bizonyos korban havonta érintő állapot.

Szanyi-Nagy Judit

Nőként el tudja képzelni a mindennapjait fogkefe, fogkrém, tusfürdő vagy éppen betét nélkül?

Fotó: Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ehhez a #nemluxustaska kampány is hozzájárult, amely kifejezetten a női szegénységre, ezen belül pedig az úgynevezett menstruációs szegénységre hívja fel a figyelmet. A megmozdulás 2018 decemberében indult útjára három nő, Cserta Szandra, Huszka Ágnes és Kovács-Pálffy Anna összefogásából. Van, akinek neve olvasóinknak is ismerős lehet: Cserta Szandra édesapja annak az optikának a névadója, amely az országban a többi között Székesfehérváron is gyűjtőpontként üzemel. Vagyis mondhatjuk, hogy a kampány részben Fejér megyeszékhelyéről indult.

De mi is az a #nemluxustaska? A szervezők az előző megmozduláshoz hasonlóan idén is – kötött határidővel, január 31-ig – várják az egyes, az ország különböző pontjain kijelölt gyűjtőpontokon a bizonyos „nem-luxustáskákat”. Maga a „tatyó”, amely jellemzően neszesszer méretű, kikerülhet a saját gardróbunkból is – azaz úgy segíthetünk, hogy közben túladunk egy olyan tárgyon, amelyet már nem használunk. Ennek egyetlen feltétele, hogy a választott táska jó állapotú legyen. A szütyőt nem luxuscikknek számító, mindennapi higiéniás termékekkel kell megtölteni, olyanokkal, amelyeknek akár maga az adományozó is örülne.

A könnyebb eligazodásért a szervezők egy részletes listát is közzétettek a nemluxustaska.hu weboldalon arról, mi az, amit tovább tudnak ajándékozni, s mi a tiltólistás termék. Létfontosságú elemként elfogadott – a teljesség igénye nélkül – a fogkefe, fogkrém, a szappan, tusfürdő és a sampon, a menstruációval kapcsolatos eszközök közül pedig a szárnyas betét. A tampon, a mosható betét, valamint az intim tölcsér higiéniai okok miatt tiltólistás. A nem-luxusban luxusterméknek számít – és szintén a táskába kerülhet – a papírzsebkendő, hajgumi, dezodor, vécépapír és a papucs is. Azonban a csomagból javallott kihagyni a tiszta bugyit és zoknit – a méretproblémák miatt –, az éles kést és a borotvát – ezek balesetveszélyes eszközök –, illetve az élelmiszert, a ruhaneműt és bármiféle gyógyszert. Szintén előírás, hogy a táskába pakolt tárgyak bontatlanok legyenek, ezáltal biztosítva a megfelelő higiéniát!

Nőként el tudja képzelni a mindennapjait fogkefe, fogkrém, tusfürdő vagy éppen betét nélkül?
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nos, most már mindent tud arról, mit tartalmazhat a táska, s hogy miért jó ez a fajta támogatás. Fejér megyében egy hivatalos gyűjtőpont működik – a székesfehérvári Távirda u. 25. szám alatt található optika –, a gondosan összeállított csomagot itt adhatják le. A szervezők munkáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai segítik, ők a nehéz körülmények között lévő nők felkutatásában töltenek be hatalmas szerepet. Cserta Szandrától tudjuk, a krízisközpontokon kívül helyi szervezetek – anyaotthonok, kisebb egyesületek – is fogadói lehetnek ezeknek a csomagoknak. Tavaly Székesfehérváron például két ilyen „szervezet” is kapott táskákat.

Aki pedig rászorulóként kér, az kap, a kampány kiötlői nem zárkóznak el a megkeresésektől. A csomagok jellemzően a régión belül maradnak, tehát a Fehérváron összegyűlt táskák a városban vagy a környékbeli településeken találják meg új gazdáikat.

S ha már az előző alkalomról szó esett, az is kiemelendő, hogy a múlt évben Fejér megyeszékhelye a vidéki városok között kiemelkedően teljesített: a kampány idején nagyságrendileg nyolcszáz táska gyűlt össze itt, ami dobogós helyet jelentett az egykori koronázóvárosnak. Reméljük, Fejér megye idén is hasonlóan jól szerepel!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában