A szolgáltató büntetőeljárást kezdeményezett

2020.01.06. 14:15

Az E.on nevében zaklatják ismeretlenek a nádasdladányiakat

Ismeretlen támadók küldenek az áramszolgáltató nevében az E.on elektronikus értesítőihez hasonló e-maileket, és ezzel próbálják elérni, hogy a gyanútlan ügyfelek különböző, általában alacsony összegeket utaljanak át a részükre.

Siki Szabolcs

Kép: Shutterstock

Forrás: Shutterstock

Az E.on-ra hivatkozva kaptam levelet egy fantázianeves e-mail címről: „Az alábbi e-számlákat állítottuk ki Önnek, amiket Online ügyfélszolgálati fiókjában gyorsan és biztonságosan kiegyenlíthet…” Mivel soha nem szoktam ilyen módon értesítést kapni, azonnal csalásra, csalókra gyanakodtam, és felvilágosításért a szolgáltatóhoz fordultam. Valószínűsítem, hogy nem csak nekem küldtek hasonló megkeresést. Szolgáljon mindez figyelemfelhívásként és tanulságként. Nem árt az óvatosság!

Az E.on az alábbiakat írta válaszlevelében:

„Tisztelt …! Köszönjük, hogy jelezte észrevételét. Ismeretlen támadók küldenek a nevünkben az E.on elektronikus értesítőihez hasonló e-maileket, és ezzel

próbálják elérni, hogy különböző, általában alacsony összegeket utaljanak át nekik. A megtévesztő e-mailekben több hivatkozás is az E.on oldalára vezet,

ami az átverési kísérletet különösen hihetővé teszi. Kérjük, hogy továbbra is kiemelt óvatossággal járjon el, amikor átutalási megbízását teljesíti.

Mi a teendője? Törölje a csalók által küldött e-mailt postafiókjából. Mire figyeljen az e-mailben küldött számláinknál? Ellenőrizze a felhasználó azonosítóját, felhasználási helyét és szerződéses folyószámlaszámát az e-mailben. Ennek a három adatnak egyeznie kell a számláján megadottakkal, így ismerhető fel az általunk kiküldött értesítő e-mail. Felhasználó azonosítóját és felhasználási helyét számlája első oldalán találja a címzés alatti bekeretezett

részben. Szerződéses folyószámlaszáma a 3. oldal bal felső sarkában található.

Milyen lépéseket tettünk? Tájékoztatjuk, hogy az E.on semmilyen módon nem kapcsolódik az ismeretlen csalók által kiküldött levelekhez, így arról sincs

információnk, hogy pontosan kik és hányan kaphatták meg azokat. Az ügyfeleink személyes adatait biztonságosan kezeljük, azokat illetéktelen személyeknek nem adjuk át.

Megtettük a szükséges jogi lépéseket, és ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást kezdeményeztünk. Továbbá eljárást kezdeményeztünk a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság előtt a megtévesztő e-mailekkel kapcsolatban.

A hatóság eljárása megállapította, hogy adatvédelmi incidens nem történt, mivel az adatok nem az E.on információbiztonsági sérülékenysége miatt kerültek ki, vagyis az E.on rendszereit nem érte támadás.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában