A kis Dobos az kisdobos?

2020.01.15. 07:35

A csákvári lakók ragaszkodnak a mostani utcanevekhez

Zajos lakossági fórum zajlott kedden este a polgármesteri hivatal házasságkötő termében, melynek témája a Kisdobos utca és az Úttörő tér nevének megváltoztatása volt. A két közterületen élők felháborodva vettek tudomást a kényszerű változtatásról, amely pont egy lakó bejelentése nyomán vált az önkormányzat számára elkerülhetetlenné.

Borsányi Bea

A két közterület érintett lakóival Illés Szabolcs polgármester (képünkön) ismertette a tényállást a fórum elején. Elmondta, tavaly júliusban kaptak először felhívást a megyei kormányhivataltól, hogy változtassák meg az említett neveket, mivel azok közvetlenül a kommunista önkényuralmi rendszerre utalnak. Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A két közterület érintett lakóival Illés Szabolcs polgármester ismertette a tényállást a fórum elején. Elmondta, tavaly júliusban kaptak először felhívást a megyei kormányhivataltól, hogy változtassák meg az említett neveket, mivel azok közvetlenül a kommunista önkényuralmi rendszerre utalnak.

Mivel a csákvári önkormányzat az MTA Magyarország önkormányzatai közterületeinek elnevezéseiről szóló, 2012-es állásfoglalását úgy értelmezte, hogy mind a Kisdobos, mind pedig az Úttörő elnevezések nem a tiltott, csak a nem javasolt elnevezések listáján szerepel, ezért úgy döntött, nem kíván a kifogásolt neveken változtatni. A kormányhivatal novemberben újabb felhívást intézett az önkormányzat felé, amelyben arról tájékoztatott, hogy amennyiben a fennálló jogszabálysértést – közterületek esetében tiltott elnevezések használata – megadott határidőn belül nem szüntetik meg, úgy törvényességi felügyeleti eljárást indítanak ellene. Az önkormányzat ezért a tavalyi utolsó testületi ülésén javaslatot tett a közterületek átnevezésére. A Kisdobos utca helyett a Csíkvarsa, a Belmajor, illetve az Ölelés nevek jöttek szóba, míg az Úttörő teret Háry Jánosról, vagy dr. Csányi Lászlóról javasolták elnevezni.

A két közterület érintett lakóival Illés Szabolcs polgármester ismertette a tényállást a fórum elején
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

A polgármester a fórumon hangsúlyozta, ezek nem kötelezőek, az önkormányzat nyitott más elnevezésekre is. Arra is emlékeztetett, hogy ilyen esetre volt már példa Csákváron, hiszen 2015-ben a Tolbuhin utca került átnevezésre. Megígérte, minden olyan dokumentum­átírási ügyet, amely fenti közterületek nevének megváltoztatása miatt válik szükségessé és díjmentesen intézhető – például lakcímkártya, vagy bankszámla –, az érintett lakosok Csákváron intézhetik. Egyéb esetekben is minden segítséget megadnak. Sajnálatos módon azonban az olyan ügyekben, ahol közjegyzői eljárásra van szükség – például hitelszerződések –, csak annyit tehetnek, hogy megpróbálják meggyorsítani az ügyintézést, illetve az utazáshoz segítséget adnak.

Az érintett lakók a kényszerű átírások miatti költségek kapcsán is kifejezték nemtetszésüket
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A polgármester tájékoztatója után a megjelentek egyöntetűen kifejezték a véleményüket arról, hogy nem szeretnék megváltoztatni a közterület neveket, illetve felháborodásukat, hogy az egész eljárás egyetlen személy miatt folyik, akinek kiléte nem ismert, csak az tudott, hogy csákvári.

A Kisdobos utca kapcsán elhangzott, hogy azt az utcában született egyik gyermekről, Dobos Károly fiáról nevezték el és semmi köze nincs a rendszerhez. Ennek okán a polgármester megígérte, fut még egy kört az ügyben. Az Úttörő térrel kapcsolatban pedig feltették a kérdést: ha ma is létezik a Magyar Úttörők Szövetsége, akkor miért ne lehetne Úttörőnek nevezni egy közteret? A fórum végén a megjelentek végül – ha mindenképpen átnevezésre kerül sor – a Kisdobos helyett a Dobos, az Úttörő helyett a Floriana elnevezésben egyeztek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában