székesfehérvár

2020.01.30. 07:40

A közoktatásról tartott szerdán nyílt vitafórumot a Pedagógusok Szakszervezete

„Az eredményes közoktatás három pillére a célok pontos kijelölése, a feltételek megteremtése és a pedagógusok módszertani szabadsága. Hazánkban jelenleg egyik feltétel sem teljesül” – állítja a Pedagógusok Szakszervezete.

V. Varga József

Totyik Tamás alelnök szólt előadóként a fórumon Fotó: Fehér Gábor

Fotó: gaborfeherphoto

A közoktatásról tartott szerdán nyílt vitafórumot a Pedagógusok Szakszervezete a Bory Jenő Általános Iskolában. A fórum nyitó eseménye volt annak az országos sorozatnak, melyet a szakszervezet az ország valamennyi tankerületi központjának, valamint szakképzési centrumának települési helyszínén megrendez. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke előadásában a szakszervezet A magyar közoktatási rendszer válsága című vitairatáról szólt hallgatósága előtt. Amint elmondta: a szakszervezet szeretné a pedagógusok, az óvodapedagógusok, a gyógypedagógusok, az oktatásban dolgozók véleményét kérni arról, hogy számukra melyek a legégetőbb kérdések. Van-e kiút? Mire készül a kormány? – az előadó ezeket firtatta mondandója során.

Totyik Tamás alelnök szólt előadóként a fórumon Fotó: Fehér Gábor

Egyebek között az úgynevezett kettős válságról beszélt: a működési rendszer, az intézményi hálózat válságáról, valamint a tantervi modernizáció válságáról. Kifejtette: az iskolákban csak akkor folyhat magas színvonalú oktatás és nevelés, ha az intézmények és a pedagógusok kellő autonómiával rendelkeznek. A szakszervezet sztrájkköveteléseit a miniszterelnöknek címzett levél tartalmazta, melynek egy-egy példányát a fórum valamennyi résztvevője megkapta.

Értékes tudás

Az EMMI egy november végi közleményében olvasható, több mint nyolcszáz iskolában indultak fejlesztések országszerte, a beruházások közel fele mára teljesen elkészült, másik részük folyamatban van. Ezekre 2014 és 2019 között összesen 65 milliárd forintot fordított a kormány hazai forrásból. A magyar oktatás eredményes, a nemzetközi méréseken a világ élvonalába tartozó országok csoportjának átlagát hozzuk, a magyar oktatási rendszerből kilépők keresettek a nemzetközi munkaerőpiacon is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában