tippek a katasztrófavédelemtől

2019.12.20. 14:58

Ünnepelj gondtalanul! – Előzzük meg a karácsonyfatüzeket

Év elején két alkalommal is az utolsó csillagszórók meggyújtása okozott lakástüzet Székesfehérváron. A fenyők a meleg szobákban napról napra szárazabbak és emiatt egyre gyúlékonyabban. A karácsonyfán semmi esetre se gyújtsunk gyertyát, és a csillagszórók használata sem javasolt.

Katasztrófavédelem

Fotó: Udvardi János tűzoltó alezredes, székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség

A karácsonyfát a függönytől, könyvespolctól távolabb, stabil talpba ékelve állítsuk fel, úgy hogy ne tudjon eldőlni, és a menekülési útvonalat ne akadályozza, ezért ajtók közelébe nem javasolt az elhelyezése. Tudni kell, hogy a karácsonyfák gyúlékonysága napról napra fokozódik, mert a kiszáradt, gyantás fenyő könnyen, akár egy csillagszóró szikrájától is meggyullad. A száraz fán nagyon gyorsan, pillanatok alatt terjed a tűz. A vágott fenyő szárát a lehetőségekhez mérten tartsuk vízben, ezzel lelassítjuk a fenyő száradását.

Fényfüzéreket csak megbízható helyen vásároljunk. Ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használjuk. Az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek bútorok lábai alá. A rossz minőségű, jelöletlen termékek az áramütés és a tűzeset lehetőségét is magukban hordozzák. Éjszakára, és ha elmegyünk otthonról, húzzuk ki a konnektorból a lámpafüzéreket és a többi elektromos díszt.

Ne feledkezzünk meg az égő gyertyákról sem. Ha már nem tartózkodunk a helyiségben, fújjuk el a gyertyákat, mert ha leégnek, a közeli dekoráció lángra kaphat. A kigyulladt adventi koszorút akár egy palack felrázott ásványvízzel is el tudjuk oltani. De tűzoltással csak akkor próbálkozzunk, ha azzal a testi épségünket nem veszélyeztetjük.

Ha megtörtént a baj, nagyon fontos, hogy az így keletkezett tüzek oltása előtt áramtalanítsuk a környező elektromos berendezéseket, a lámpafüzért. Abban az estben, ha a kigyulladt karácsonyfa közvetlen közelében nincsenek bútorok, borítsuk le a fenyőt és dobjunk rá egy, vagy két szétnyitott pokrócot. A pokróccal elfojtjuk a tüzet és megakadályozzuk, hogy a lángok a szoba berendezési tárgyaira átterjedjenek. Ezért is fontos, hogy a fa két-három méteres környezetében ne legyen bútor, függöny.

Nagyobb kiterjedésű tűz, lángolás és intenzív füstképződés esetén azonnal hagyjuk el a lakást, csukjuk be magunk mögött az ajtót, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívó számot, és minél több szomszédot értesítsünk a tűzről. Nem szabad elfelejteni, hogy minden esetben – még akkor is, ha sikerült a tüzet eloltani – bejelentést kell tenni a 112-es segélyhívószámon!

 

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában