87,3 millió forint támogatást nyertek el

2019.12.06. 16:00

Régóta áhították már a csóri iskola felújítását

Ezen a héten tartja évi nagy rendezvénysorozatát, a Mátyás király napokat a Csóri Mátyás Király Általános Iskola, ezért csütörtök délután tartották meg csodásan megújult iskolaépületeik avató, áldó ünnepségét.

Majer Tamás

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A csóri isi nyolc osztályának százkettő diákjába tanáraik két épület tantermeiben csepegtetik a tudományt. Persze olyanok ők, mint a szivacsok: isszák oktatóik szavait, szívják magukba az ismereteket. Az ünnepség után beszélgetve a jelenlegi csóri elöljárókkal, tanárokkal, megtudtuk, hogy a nyolcvanas években – akkor voltak nebulók ők – még egyáltalán nem volt divat fehérvári általános iskolákba járatni a csóri ifjúságot, úgyhogy akkoriban még többen, 150–160-an is jártak ide.

A szalagátvágást megelőző röpke beszédében Csete Krisztián polgármester arról beszélt, hogy nagyon régóta áhított vágyuk teljesült azzal, hogy kívül-belül megújult az iskola.

Suló Lajos nyugalmazott római katolikus plébános áldotta meg az épületet Fotó: Nagy Norbert

Cseténé Szabados Amrita Teresa, az iskola igazgatója emlékeztette az ünnepség résztvevőit, hogy a község önkormányzata még 2017-ben nyert el pályázati forrást, 87,3 millió forintot, az iskola energetikai korszerűsítésére. A támogatásból mindkét iskolaépületet felújították, kicseréltették a nyílászárókat, megtörtént az épületek külső szigetelése és fűtéskorszerűsítése, valamint új mozgáskorlátozott mosdókat is kialakítottak.

 

Egy réges-régi szolgalakás átalakítása révén – a felújítási munkák során – vált lehetővé, hogy a Fő téri épületbe költözhessen valamennyi alsós évfolyam. Ezen az ingatlanon korábban az udvaron átszaladva mehettek mosdóba a gyerekek, immár az épületen belül vannak mind az illemhelyiségek. A korábbi kinti mosdó már kazánház.

Suló Lajos nyugalmazott római katolikus plébános áldotta meg az épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában