hogyan tűzijátékozzunk biztonságosan?

2019.12.31. 14:15

Pirotechnikai körkép – Szabályok, szokások az óév búcsúztatására

Az év utolsó napjának elmaradhatatlan kellékei a tűzijátékok és más hang- és fénykeltő eszközök. A legnépszerűbb termékek mellett összeszedtük, hogy melyek a legfontosabb szabályok szilveszterkor.

Héjj Vivien

A tűzijáték idén is nagy népszerűségnek örvend Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A pirotechnikai eszközök értékesítésére, tárolására, felhasználására vonatkozó szabályokat a pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII. 24.) kormányrendelet foglalja össze. A rendelet négy osztályba sorolja az eszközöket.

Az első osztályba tartoznak az alacsony kockázattal és zajjal járó, akár épületek belsejében is használható eszközök, ilyen például a tornádó, a recsegő golyó, a durranó borsó és a szikraszökőkút. Ezeket 14. életévüket betöltött személyek engedély nélkül is megvásárolhatják. A második osztály termékei szintén alacsony zajkockázattal és veszélyességi szinttel járó eszközök – például római gyertyák, mozsarak és különböző rakétacsomagok –, melyeket 16 év felettiek vásárolhatnak. Ezeket kizárólag nagykorú felügyelete mellett, kültéren lehet felhasználni. A harmadik osztályban található eszközök közepes kockázattal járnak, szabadban lévő nyílt és nagy területen használhatók, megvásárlásuk 18 év felett engedélyezett. Ide tartoznak többek között a különböző kiszerelésekben elérhető tűzijátéktelepek. A negyedik osztály termékei nagy kockázattal járó eszközök, melyeket kizárólag pirotechnikusok kezelhetnek.

Ottjártunkkor többen is érdeklődtek a különböző termékek iránt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az 1. és a 2. osztályba tartozó termékek egész évben használhatók. A 3. osztályba tartozó eszközök felhasználása december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig engedélyezett. A 3. osztály fel nem használt termékeit január 5-én 24 óráig kell visszajuttatni a forgalmazóhoz, aki köteles visszavenni az árut. A vissza nem vitt pirotechnikai eszközök birtoklása szabálysértésnek minősül, ami akár komoly pénzbüntetést is vonhat maga után!

Városszerte több helyen lehetőség van pirotechnikai eszközök vásárlására. Az egyik árustól megtudtuk, manapság minden legálisan forgalomba hozható eszköz könnyen beszerezhető. Vannak egészen alapszintű, úgynevezett játékos termékek, melyeket leginkább a gyermekek szórakoztatására vásárolnak, ilyenek például a földön pörgő tűztornádó és durranó borsó, amelyek az idei év egyik legnépszerűbb termékei. Emellett még mindig keresettek a fény- és hangeffektekkel rendelkező termékek, ezek közül idén a római gyertyák és a sikolyrakéták a legkelendőbbek. Töretlen a vásárlói érdeklődés a tűzijátéktelepek iránt is, melyeket elég egyszer meg­gyújtani, és akár 140 lövésre is alkalmasak.

A tűzijáték idén is nagy népszerűségnek örvend
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egy áruház parkolójában értékesítő vezető pirotechnikus elmondta, náluk a plakátokon veszélyességi kategóriánként különválasztva jelennek meg a megvehető eszközök, illetve a reklámanyagon minden termék mellett feltüntetik, hogy milyen életkor felett lehet megvásárolni az adott tárgyat. Itt a legkeresettebb termék az úgynevezett Magic Box, amelyben 3 darab 16 lövéses telep található, melyek különböző színeket és effekteket adnak. A pirotechnikus érdekességként hozzátette, egyre többen előre tájékozódnak a különböző szórólapokból, így sokan már egy kész, előre megírt bevásárlólistával érkeznek. A vásárlások értéke átlagosan tizenötezer forint, de akadt olyan is, aki nyolcvanezer forintot költött különböző termékekre.

A katasztrófavédelem idén is kiemelten felhívja a figyelmet arra, hogy petárdát árusítani és használni szigorúan tilos! Emellett fontos, hogy csak szakképzett árusoktól vásároljunk tűzijátékot és egyéb kellékeket, mert a nem megbízható forrásból származó eszközök fokozott balesetveszélyt jelenthetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában