kiemelkedő társadalmi szerepvállalás

2019.12.22. 20:00

Másokért, szemléletet formálva: Prima díjjal jutalmazták Csák Lajost

A Fejér Megyei Prima díjak átadóján egy új elismerés is gazdára talált, kiemelkedő társadalmi szerepvállalás kategóriában. A díj tulajdonosa Csák Lajos, a Szent Imre Általános Iskola és Óvoda igazgatója.

Bokros Judit

Csák Lajos segítőkre és együtt gondolkodókra talált Székesfehérváron

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Csák Lajos tíz éve áll a székesfehérvári püspökség fenntartásában működő intézmény élén. Egyébként tatabányai lakos, és korábban ott is dolgozott. A társadalmi szerepvállalást régóta gyakorolja, egyrészt saját indíttatásból, másrészt felkérések által ösztönözve.

Annak idején – még Budapesten – alapító tag volt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetében, aztán ugyancsak alapítóként került be a Pedagógusok Szakszervezetébe Tatabányán. Később közös képviselőként tett a lakóközösségért, kampányt menedzselt az MDF-nél, majd a KDNP képviselőjelöltje lett. Iskolaigazgatói posztra 1992-ben pályázott. Nem járt sikerrel, egy másik tatabányai iskolában azonban épp lemondott a vezető, ezért őt kérték fel. Két év után – pártkötődése miatt – a vezetői munkakörből mennie kellett, s ekkor egy másik iskolában igazgatóhelyettesnek kérték föl. Újabb felkérésre 2003-ban elvállalta a Szent Margit-iskola igazgatói posztjának betöltését. Itt kezdődött az egyházmegyei pályafutása, amelyben 2010-ben érkezett el az a pont, hogy Spányi Antal felkérte a Szent Imre vezetésére.

Csák Lajos segítőkre és együtt gondolkodókra talált Székesfehérváron
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

– Ha baj van, és szólnak, hogy kellene segíteni, akkor az ember egy kicsit háttérbe szorítja a szakmáját, részben a családját, és megy. Én ilyen vagyok – mondta Csák Lajos, aki nehéz időszakban vette át a fehérvári intézményt. A struktúra, a működés, a célok, a szülői elvárások már ismerősek voltak, a környezet és az emberek azonban újak. S problémából sem volt hiány: három év alatt ő volt a negyedik igazgató, és vészesen csökkent a tanulói létszám. Csák Lajos azonban segítőkre és együtt gondolkodókra talált, de ő maga is próbált alkalmazkodni. Lassan haladtak: megfékezték a létszámcsökkenést, kialakították a szakmailag színvonalas tantestületet, átlátható vezetési felépítést vezettek be.

– Katolikus iskolákban veszélyt jelenthet a túlzó ájtatoskodás, és vannak emberek, akik a munkát hajlamosak csupán a Szentlélekre bízni. A Szentlélek valóban munkálkodik az emberben, de nekünk magunknak is kell munkálkodnunk. Ugyanakkor egy egyházi iskolában nagyon jól lehet nevelni és tanítani, a működtetéssel sincs probléma, így évről évre tudunk épülni, szépülni. Ezért tartunk most ott, ahol.

Az általános pedagógushiány persze őket is érinti, e szempontból nincs könnyű helyzetük. Igazgatóként, az egyházi fenntartás miatt, anyagi szempontból nagyobb a mozgástere, ám ugyanez lehet hátrány is, ha egy tanárt zavar a keresztény értékrend.

Az iskolában és udvarán nagy léptékű felújítás, bővítés zajlik
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A társadalmi szerepvállalás az iskolában is megjelenik

– Minden hétfő reggel kiállok a gyerekek elé, és elmondom, kit miért dicsérünk meg, s mi az, amiért dorgálás jár. Utóbbinál csak eseményt említek, nem nevet. Úgy gondolom, hogy a gyerekekben ezáltal megerősödik az, hogy mi értékes és mi nem. Szemléletet formálunk, és azt látom, hogy az itt tanuló gyerekeknek lesz jellemük, s ha ugyan ifjúkorban egy kicsit el is bizonytalanodnak, felnőttként visszatalálnak az iskolánkban megtapasztalt értékrendhez – fogalmazott az igazgató. Hozzátette: a társadalmi szerepvállalásban az is benne van, hogy az ember nem a saját feladatát végzi. Mindez elveszi az időt a családtól is, ennek ellenére mindig vonzották az ilyen kihívások. Ez egyrészt a társadalmi felelősségérzet, másrészt a személyes rugalmasság miatt van így.

A megyei Prima díjra olyan szülő terjesztette föl, aki jól ismeri az iskolában, óvodában folyó munkát. Csák Lajos megtiszteltetésnek érezte már a jelölést is, azt pedig különösen nagy elismerésnek tartja, hogy ő is díjat kapott. Úgy véli, mások is értékelik azt a sok munkát, amit eddig a nevelésbe, a szemléletformálásba fektetett. A munkát természetesen folytatni szeretné, azzal a hosszú távú céllal, hogy a városban legyenek jól működő egyházi intézmények, amelyek az óvodától az érettségiig nevelik és tanítják a katolikus értékrendet választó szülők gyermekeit, így színesítve Székesfehérvár oktatási és társadalmi palettáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában