Kis gyöngyszem

2019.12.16. 07:25

Kiemelt figyelmet szentelnek a tehetségeknek a kálozi iskolában

Rajz- és testneveléstanárt is keres a kálozi iskola. A beérkező életrajzok alapján látszik, hogy Kelet-Magyarországról, sőt, a határon túlról is szívesen jönnének ide, az ország közepébe pedagógusok, élni és dolgozni.

Majer Tamás

Jellemzően a káloziak a kálozi iskolába járnak: erős kötődés, baráti társaságok alakulhatnak így ki közöttük

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Vadászi Judit megbízott intézményvezetője jelenleg a Kálozi Szent István Általános Iskolának. Gőbölösné Pénzes Mária tavasszal hunyt el, az ő feladatait vette át. Vadászi Judit nagy szeretettel beszélt lapunknak az isiről, ahol második tanévét tölti éppen, mint mondta, egy kis gyöngyszemre akadt. Ezt megelőzően évtizedeken keresztül Fehérváron tanított.

A tantestülettel közös terveiről szólva elmondta, szeretnék erősíteni a kálozi iskola világhálón való jelenlétét, az informatikai oktatást. Ezért indították el októberben az intézmény – azóta is állandóan új tartalmakkal frissített – honlapját, amelynél már csak a közösségi oldaluk pörög jobban: ott áramlanak igazán az információk.

Jellemzően a káloziak a kálozi iskolába járnak: erős kötődés, baráti társaságok alakulhatnak így ki közöttük
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nyilván erre azért is van szükség, hogy lendületesen tarthassák a kapcsolatot a hozzájuk járó 189 lurkó szüleivel. Jellemzően a káloziak a kálozi iskolába járnak, s csak elvétve van köztük nem a faluban nevelkedő gyerek: erős kötődés, baráti társaságok alakulhatnak így ki. Nos, a csemetéiket a helyi suliba járató családokra számíthat az iskola a zöldítési, növényültetési megmozdulásaik és a szelektív hulladékgyűjtést célzó akciókban egyaránt.

Vadászi Juditot konstans elvarázsolja az iskola belső díszítettsége, s alighanem valóság, annak szépségét megszokni nehéz.

Ez sokak mellett Szelessné Csizmadia Mártát, rajz szakos nyugdíjas művésztanárt dicséri, aki közel negyven évig tanított itt. Különleges falfestmények, üvegképek, mozaikok, s olyan felújított bútorok – szekrények, asztalok – vannak az épületben, amelyek nem túlzás, szebbek, mint újkorukban lehettek.

Vadászi Judit második tanévét tölti Kálozon, ahol, mint mondta, egy kis gyöngyszemre akadt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Most nemcsak rajz-, de testneveléstanárt is keres az iskola. Mint az megbízott intézményvezető lapunknak elmondta, a beérkező életrajzok alapján látszik, hogy Kelet-Magyarországról, sőt, a határon túlról is szívesen jönnének ide, az ország közepébe pedagógusok, élni és dolgozni. Az önkormányzati bérlakások, amint felújítják, korszerűsítik őket, megoldást jelenthetnek a problémára: oda beköltözhetnek új tanárok, akár családostul.

A pedagógus arról is beszélt, hogy hangsúlyosan kívánnak foglalkozni a tehetséges diákokkal. Hiszen fontos az extra figyelem a hátrányos helyzetű tanulók felé, de a legjobbakban rejlő képességek kibontása ugyanúgy az. Biztatják őket a tanulmányi versenyeken való megmérettetésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában