gazdasági hiány

2019.12.14. 16:00

Intézkedési tervet kell készíteniük a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnáziumnak

Nem leltároztak, nem készítettek átláthatóságot biztosító belső kontrollrendszert – ez derült ki többek közt az Állami Számvevőszék ellenőrzéséből, melyet a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium 2016-2017-es évre vonatkozó gazdálkodása kapcsán tartott. Az iskolának intézkedési tervet kell készítenie.

S. Töttő Rita

Ellenőrzést folytatott az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az agrárszakképző iskoláknál. Azok belső kontrollrendszerének és gazdálkodásának ellenőrzése volt a cél a közpénzügyek átláthatóságának előmozdítása, a közvagyon védelme érdekében. Ebben a körben vizsgálta a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium 2016–2017 közötti időszakra vonatkozó belső kontrollrendszerét. Az ellenőrzés véget ért, s a nyilvánosságra hozott eredmények szerint a velencei székhelyű iskola pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, nem biztosította a közpénzekkel és nemzeti vagyonnal való átlátható, elszámoltatható felelős gazdálkodást, a vagyon védelmét.

Ez valójában azt jelentette – világít rá nyilatkozatában az ÁSZ –, hogy az iskola belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű. Mint az kiderült a számvevőszéki eredményekből, az iskolának nem volt olyan biztos kontrollrendszere, amely biztosíthatta volna a szabályos közpénzfelhasználás feltételeit. Az ÁSZ ellenőrzése kitért az éves költségvetési beszámolók vizsgálatára is, melynek során megállapították, hogy a mérlegtételeket nem támasztották alá leltárral, így a költségvetési beszámolók nem igazolták a vagyon megőrzését. Az ellenőrzés megállapításait az intézmény mostani vezetője nem vitatta, számára az ÁSZ hét javaslatot fogalmazott meg, melyekre az érintettnek 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában