nem értik, hogyan tehetett valaki ilyet

2019.12.05. 07:15

Háznyi törmelék a sukorói árokban

Az elmúlt napokban Sukorón, a Páskom utcában egy, a környék csapadékvizét elvezetni hivatott árkot elkezdtek feltölteni építési törmelékkel és szeméttel. Több olvasónk is hangot adott felháborodásának, és intézkedést kért.

Tihanyi Tamás

Olvasónk fotója jól mutatja a kialakult állapotot Fotó: beküldött

Fotó: Picasa

Az önkormányzattól megtudtuk, ismeretlen tettes ellen büntetőeljárást kezdeményeztek

Egyik olvasónk leveléből idézünk: „Az adott árok igen nagy fontossággal bír a környéken élők szempontjából, hiszen a manapság egyre gyakoribb, hirtelen leszakadó záporok alkalmával ez az árok védi a környéken élők értékeit és életét a dombon esetlegesen lezúduló villámártól. A területre hatalmas teher­autókkal hordták a napokban a szemetet, és munkagépekkel termelték bele a száz méternél is hosszabb, helyenként több méter széles és két méternél is mélyebb árokba, mindeközben a természetes növényzetet teljesen letarolták. A környék veszélyeztetésén túl nyilvánvalóan felvetődik a környezetkárosítás esete is egyrészről a növényzet elpusztítása, másrészről a szemét és törmelék illegális elhelyezése miatt.” Olvasónk azt kérte, hogy hozzuk nyilvánosságra a tör­ténteket, amely szerinte sajnos nem példátlan, ám mélységesen felháborító, és a kö­vetkezményei veszélyesek is lehetnek. Ezt erősítette meg egy másik panaszos, aki élőszóban vázolta a helyzetet, ami kialakult Sukoró legkeletibb végén, lényegében Sukoró és Velence között, ott, ahol a két település összeér a Bence-hegy lábánál. Felidézte a harmincas éveket, amikor a régiek emlékezete szerint egy többnapos esőzést követően a csapadék kimosta az árkot, s így helyenként két méter mély, négy méter széles természetes vízfolyás keletkezett. (Egy ekkora árok betemetéséhez egyébként is engedélyt kell kérni: most úgy tűnik, mintha egy egész elbontott házat „betoltak” volna oda.)

Olvasónk fotója jól mutatja a kialakult állapotot Fotó: beküldött

Már több évtizede ez az árok vezette el a csapadékot a környékről, a Páskom utcától egészen az Iharos utcáig. Az önkormányzat aztán a vízfolyás nyomvonalán építette meg a mesterséges vízelvezető árkot, ám egy szakaszon nem tudott megegyezni a tulajdonossal, ott ez hiányzik, a csapadék azon a részen a természetes árokban folyt tovább. Ezek után kezdte el valaki betemetni a természetes árkot, amely cselekedet kivívta a közösség egy részének felháborodását.

Itt tartunk most. Kérdésünkre a Sukorói Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője, Berzsenyi Orsolya rövid, ám egyértelmű választ adott, amikor leszögezte: „Lakossági bejelentések alapján a mai napon (azaz december 2-án, hétfőn – a szerk.) büntető eljárást és szabálysértési eljárást kezdeményeztünk az illetékes hatóságoknál ismeretlen tettes ellen.”

A fejleményekre természetesen később visszatérünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában