Egy társaság javára

2019.12.08. 07:30

Alkotóműhely lesz a régi malom gépműhelyének épülete

Képzőművészek költöznek be a Gőzmalom utca és a Királysor sarkán lévő Akóts-malom épületegyüttesének gépműhelyébe, várhatóan jövő tavasszal.

Majer Tamás

A faszerkezetes malom egyedülálló Európában Fotó: Nagy Norbert

Az Akóts-malom (vagy Vízivárosi gőzmalom) 2012-ig működött. A hetvenes évek közepétől évtizedeken át használták tanmalomként, molnárok százai gyakorolták, tanulták meg falai között a mesterséget. Nevében Akóts Jánost, egykori tulajdonosának emlékét őrzi, aki 1907-ben vásárolta meg. Az ő ideje alatt lett háromemeletes. Ékessége a gyönyörű belső, a faszerkezetes malom, amely egyedülálló Európában. 2012 óta vagyonkezelői fennhatóság alatt volt az épület, állaga romlott.

Horváth Miklósné, a Víziváros önkormányzati képviselője lapunknak elmondta, nemsokára a Székesfehérvári Művészek Társasága költözik be a malom mögött található gépműhelybe.

Inspiráló alkotóműhelyhez jut a Székesfehérvári Művészek
Társasága Fotó: FMH-archív

Ez az egység már visszakerült a vagyonkezelésből. A Városfejlesztési Kft. kap üzemeltetői feladatokat. Jelenleg folyamatban van az épületrész felújítási költségvetésének elkészítése. Az összeget minden bizonnyal a jövő évi városi büdzsében határozzák majd meg. A szükséges renoválás után, meglehet, hogy már a 2020 első negyedévének végétől alkotóműhelyként fungálhat a régi gépműhely. Az ingatlan környezete, udvara is megújul. Korábban ötletként felmerült, legyen itt egy kulturális kávézó, ez tehát nem valósul meg.

Maga a malom épülete a „nagyobb falat”, annak vagyonkezelésből való visszavétele még zajlik, pontosabban az azt megelőző leltár. A teljes épület újraélesztéséhez, akár egy ipartörténeti múzeum létrehozásához, milliárdok kellenek. Az önkormányzat, amint lesz erre állami pályázat, beadja támogatási kérelmét.

A faszerkezetes malom egyedülálló Európában
Fotó: Nagy Norbert

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában