Jövőre az új helyen nyit

2019.12.22. 07:15

Aktív olvasói búcsúztatták a csákvári könyvtárat

Pénteken délután az olvasókkal együtt hivatalosan is bezárták a városi könyvtárat, amely legközelebb csak február elején nyit ki – a Szabadság téri új épületben.

Borsányi Bea

Sütemény, tea, forralt bor, kötetlen beszélgetés – így búcsúztak a régi könyvtártól

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Legaktívabb olvasóit hívta meg a csákvári Floriana Könyvtár arra a kötetlen beszélgetésre, amelyen együtt búcsúztak a régi épülettől. Szekeresné Horváth Zsuzsanna, a könyvtár vezetője ekkor adta át az ősszel meghirdetett Az év olvasója verseny győzteseinek díját, melyet a felnőttek között Glashütter Viktória, a gyereknél pedig Ujcz Bence nyert el. Ehhez értékelést, ajánlót kellett írniuk az általuk olvasott könyvekről. Bence 18 könyvajánlót küldött be.

A díjak átadása után süteményekkel, teával és forralt borral kínálták az olvasókat. Szekeresné Horváth Zsuzsanna úgy nyilatkozott, kicsit sajnálják, hogy itt kell hagyniuk ezt az otthonos, kedves és családias épületet, amelyet sokan azért is szerettek, mert zegzugos szobái csendes, elmélyedt olvasásra is lehetőséget adtak. Ám az új épületben, ahol a könyvtár alapterületét tekintve nem lesz nagyobb, több olyan helyiség is lesz, ahol az intézmény által szervezett kulturális programokon kényelmesen elférnek majd az érdeklődők. Így biztosan nem kell nyomorogni egy-egy író-olvasó találkozón, könyvbemutatón vagy előadáson.

Sütemény, tea, forralt bor, kötetlen beszélgetés – így búcsúztak a régi könyvtártól
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A könyvtárvezető azt is felelevenítette, pontosan 10 évvel ezelőtt költözött a könyvtár a Széchenyi utca 8. szám alá, amely fennállásának negyedik otthona volt. Jelenlegi állománya már 20 ezer kötet alatt van, ami többéves munka eredménye – 5 évvel ezelőtt nagyjából 25 ezerről indultak. Az volt a cél, hogy a tartalmában elavult vagy elhasználódott könyveket leselejtezzék, viszont lépést tartsanak az újonnan megjelentekkel. Szekeresné büszkén mesélte, a friss kiadásúakat az olvasók Csákváron sokszor már egy héttel a megjelenés után kézbe vehetik, míg ugyanez más könyvtárban akár fél évbe is telhet. „A könyvtárakban ma nem az a cél, hogy minél több könyv elérhető legyen, hiszen a könyvtárközi kölcsönzéssel hozzájuthatnak a nálunk hiányzó könyvekhez is. Ez inkább amolyan közösségi tér – ezt az új helyen jobban ki tudjuk majd domborítani –, illetve kulturális forrásközpont, egy örökségátadó hely, ami az emberiség összes tudásához csatornát biztosít” – fogalmazott a könyvtárvezető. A könyvtár a tervek szerint február 4-én nyit majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában