Megemlékezés

2019.11.04. 07:05

Több mint 70 éve gyújtanak gyertyát – Ökumenikus istentisztelet a zámolyi leventék sírjánál

Gere Gábor zámolyi és Nagy Zsolt búcsi református lelkészek, valamint Mórocz Tamás katolikus plébános közösen volt jelen, és tartott istentiszteletet a zámolyi temetőben nyugvó búcsi leventék sírjánál november 1-jén.

Borsányi Bea

A zámolyiak és a búcsiak minden évben együtt emlékeznek a sírnál

Fotó: Szabó István

A 48 búcsi levente 1945. január elején került a magyar királyi 2. páncélos hadosztály kötelékébe, majd február elején Fehérvár térségében, közvetlenül a front mögött kaptak kiképzést. Alig múltak 17-18 évesek, sőt a legfiatalabb, Szigeti Béla csak 14 éves volt. Közülük többen is Zámolynál vesztették életüket, miközben márciusban a Bécs felé nyomuló szovjet hadsereg ellen harcoltak. A Komáromtól 28 kilométerre fekvő településről, a politikai helyzettől függetlenül már a háborút követően eljöttek a rokonok, hogy gyertyát gyújtsanak szeretteik sírján.

A távolabbi leszármazottak és a falu lakói azóta is minden évben ellátogatnak Zámolyra, hogy megemlékezzenek a búcsi leventékről.

A zámolyiak és a búcsiak minden évben együtt emlékeznek a sírnál
Fotó: Szabó István

A zámolyiak, egészen pontosan a nyugdíjas asszonyok mégis csak évtizedekkel később szólították meg őket a temetőben. A beszélgetésből barátság lett, 2012-ben pedig testvértelepülési megállapodás. Idén azonban először történt meg, hogy együtt tartotta az istentiszteletet a búcsi és a zámolyi lelkipásztor (a csákvári Gere Gábor csak néhány napja vette át a faluban a helyettesítő lelkészi feladatokat), akikhez csatlakozott a zámolyi katolikus nyáj vezetője is.

Az istentisztelet után a résztvevők koszorúkat és mécseseket helyeztek el a leventék sírján, majd a búcsiak meglátogatták a zámolyi református templomot, ahová most először nyertek bebocsátást az elmúlt évtizedek alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában