Szennyvízcsatorna, a falut elkerülő kamionút is kellene

2019.11.10. 08:00

Templomot a községbe! – Lelkes Tibor polgármesterként sok fejlesztést tervez

Lelkes Tibor, egy nyolctagú mátyásdombi családban felcseperedő, azóta családapává vált mezőgazdasági vállalkozó lett a kicsinyke falucska új polgármestere.

Majer Tamás

Lelkes Tibor elmondta, szegény családból jött, nagy eredmény számára, hogy polgármesternek választották Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

1990 óta Tilhof István volt Mátyásdomb polgármestere. Ő ezúttal csak harmadik lett, a szavazatok negyedét kapta meg, egyik kihívója, Herczeg István hajszállal többet. Lelkes Tibor kereken 200 szavazatot kapott. Ez az érvényes szavazatok közel felét jelentette.

Lelkes Tibor lapunknak elmondta, számára, aki szegény családból jött, nagy eredmény, hogy elérte, polgármesternek választották. Az előző ciklusban önkormányzati képviselőként dolgozott. – Magánszemélyként bizonyítottam, elértem, amit egy ilyen kis településen belül lehet. Úgy gondolom, azt az élettapasztalatot, amire szert tettem, azt a település javára tudom fordítani – válaszolta arra kérdésünkre, mi volt indíttatása, miért kereste a polgármesteri pozícióval járó kihívást.

Közel nyolcszázan lakják a Fejér megye délnyugati részén, a nagy forgalmú, széles utaktól távol eső Mátyásdombot. A település határában a Hunyadiak hollója fogadja és búcsúztatja az arra járót.

Nos, Fejér megye egyik legifjabb községében – 1952-ben alapították –, ahogy ezt Lelkes Tibor lapunknak nyilatkozva ki is emelte, nincsen templom. Polgármesterként az egyik komoly célkitűzése, hogy még ebben a ciklusban változtasson ezen: templom épüljön Mátyásdombon!

Lelkes Tibor elmondta, szegény családból jött, nagy eredmény számára, hogy polgármesternek választották
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A 2018-ban záruló tanévben, legalábbis ideiglenesen bezárta Mátyásdomb nyolc­osztályos általános iskoláját a fenntartó tankerület. A gyerekek jellemzően Kislángra, Enyingre járnak át. Lelkes Tibor úgy fogalmazott, titkos álmuk, hogy visszakerüljön az iskola, ha lesz rá lehetőség, megragadják.

– Nincs szennyvízcsatornája Mátyásdombnak. Ezt meg­építeni, úgy gondolom, nem tudjuk. Más, alternatív módon, de mindenféleképpen meg fogjuk oldani – jelentette ki a polgármester, aki szerint ennek költsége elérheti akár a 750 millió forintot is. Pályázati lehetőségre, kormányzati segítségre számít. A polgármester szólt a településen működő, munkalehetőséget és iparűzésiadó-bevételt is biztosító fehérje­feldolgozó telepről is. Szeretné elérni, hogy épüljön egy új, a falut elkerülő útszakasz az üzembe robogó kamionok számára, a lakosok nyugalmára. Ez is rendkívül nagyszabású terv. Természetesen a rosszabb állapotban lévő utcák, járdák felújítása is cél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában