tárjunk világokat a gyerekek elé!

2019.11.05. 07:07

Szegetlen játékkedv – Múzeumpedagógiai konferencia otthona volt Fehérvár

Felbolydult a közönség, amikor hétfőn délelőtt Nagy Magdolna a XI. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia megnyitóbeszéde ürügyén játékra hívta a közönséget. Nem elégedetlenek voltak, nem kell félni.

Majer Tamás

Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum szakmai vezetője, muzeológus a játékot mint cselekvést határozta meg Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Nagy Magdolna a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik elöljárója. A Szent István Király Múzeummal közösen szervezték meg az idén „A játék csodái. Csodás játékok a múzeumban” című szakmai tanácskozást.

„Én boldog pillanataimban gyermeknek érzem magam, és akkor derűs a szívem, ha munkámban játékot fedezek föl. Félek a játszani nem tudó emberektől, és mindig azon leszek, hogy az emberek játékos kedve el ne lankadjon, hogy azok a szűkös életföltételek, melyek a játék kedvét és lehetőségét szegik, megszűnjenek.”

A játék előtt Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a Hiemer-házban összegyűlt résztvevőket: szólt a múzeumpedagógia közösségfejlesztő, a Hetedhét Játékmúzeum szakmai erejéről.

No, a megnyitó! Nagy Magdolna „játékra föl” kérésére hamar zizzent a terem. Húsz darab, előzőleg elrejtett boríték gyors megtalálása volt a feladat. Fele része bölcs idézeteket, a többi szerzőik nevét rejtette. A fenti citátum – kitalálták már? – József Attilától származik.

„Ne kényszerrel oktasd a gyermekeket, hanem játszva, úgy, hogy előbb fürkészd ki hajlamukat.” Ez Platóntól való. Nagy Magdolna szerint a régi görög ezzel kvázi a múzeumpedagógia mellett tett hitet anno, hiszen az élményközpontú oktatás mellett érvelt.

Nagy Veronika, a Hetedhét Játékmúzeum szakmai vezetője, muzeológus a játékot mint cselekvést határozta meg
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Nagy Veronika, a Hetedhét szakmai vezetője, illetve Kolosai Nedda, az ELTE Tanító- és Óvóképző Karának docense volt az első és második előadó. A múzeumpedagógiában rejlő lehetőségekről, a gyermekek múzeumba vonzásáról, játszva neveléséről beszéltek.

– Az óvodás két lábon járó érzékszerv – fogalmaztak.

Nagy Veronika kifejtette, amikor a gyerek játszik: cselekszik. Cselekvése eredménye örömet szerez számára, egyúttal fejleszti: készségben, tudásban, magatartásban.

– Felnőttként az a feladatunk, hogy világokat tárjunk a gyerekek elé, és utána hagyjuk, hogy ők ezeket a világokat felfedezzék. Legyen idejük elmélyülni! Hadd működjön a gyerekek fantáziája, képzelete! – fogalmazott Kolosai Nedda, rámutatva az aktív tudáskonstruálásra mint a gyermeki tanulás egyik alapvetésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában