Kincsek birtokosai

2019.11.22. 20:00

Sokan tesznek azért Pusztavámon, hogy a hagyományok ne vesszenek el

„Felemelkedik minden szív a dal madarával, mely örökké énekel és nem hal meg soha” – írja egyik művében Hans Christian Andersen világhírű dán meseíró. Ennek szellemében rendezte meg Pusztavám Község Német Nemzetiségi Énekkara a már hagyományosnak mondható XVI. énekkaros találkozóját.

Nédó Géza

Feltűnő volt, hogy a győri Rozmaring Kórus mennyire figyelt a dinamikára, az összhangra Fotó: Nédó Géza

Fotó: Picasa

A nagyszabású eseményen, részt vett a szuloki német nemzetiségi vegyes kórus, a szekszárdi Mondschein Kórus Egyesület, a Pusztavámi Német Nemzetiségi Általános Iskola tánccsoportja, a győri Rozmaring Kórus, a szuloki Német Nemzetiségi Egyesület Férfikórusa, és Pusztavám Község Német Nemzetiségi Énekkara.

Az esten meleg szavakkal köszöntötték Törő Gábor országgyűlési képviselőt, Csordás Mihályt, Pusztavám polgármesterét, Gerlinger Tibort, a Pusztavámi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Pintér István alpolgármestert, Möllmann Günternét, a Pusztavámi Német Nemzetiségi Énekkar elnök asszonyát, valamint a meghívott csoportokat, azok vezetőit, illetve a helyi civil szervezetek megjelent képviselőit és tagjait, majd ezt követően közösen elénekelték a magyarországi németek himnuszát.

A nap első fellépője a Szuloki Német Nemzetiségi Egyesület vegyes kórusa volt, mely 2003-ban alakult. Helyi gyűjtések mellett más magyarországi német énekeket is szívesen énekelnek. Kétszeres ezüst minősítés után kétszeres arany minősítés a csoport eddigi szakmai érdeme. Az énekkar karnagya és harmonikása Kápolnás Mihály. Jó kedélyű dalaikkal belopták magukat a közönség szívébe.

Következett a Mondschein Kórus Egyesület Szekszárdról. Ők 1978-ban alakultak, Tolna megye falvaiból Szekszárdra beköltözött német származású lakosság köréből. A kórus nemrég ünnepelte fennállásának 40 éves évfordulóját. A Mondschein kitűzött célja a hagyományőrzés: a környékbeli német népdalok gyűjtése és azok népszerűsítése bel- és külföldön. A kórus többszörös arany, dicséretes és kitüntetéses arany minősítő fokozattal rendelkezik. Kétszer az Aranypáva fokozatot, majd pedig az Aranypáva Nagydíjat is megkapta. Két éve és tavaly a kórust az eredményeiért Szekszárd Büszkesége díjjal tüntették ki. A kórus vezetője és karnagya, Molnár Márta nagy tapsot kapott a közönségtől.

Nagy sikert aratott a Pusztavámi Német Nemzetiségi Általános Iskola tánccsoportja is. Magyarországi német gyermektáncokat adtak elő Freyné Pratsler Anikó irányítása mellett.

Feltűnő volt, hogy a győri Rozmaring Kórus mennyire figyelt a dinamikára, az összhangra
Fotó: Nédó Géza

Profi előadást láthattunk, hallhattunk a győri Rozmaring Kórustól. A Német és Európai Kulturális Egyesület tagjaiból álló kórus 2006-ban alakult. Az énekkar jelenleg 28 főt tudhat soraiban, és repertoárjuk közel száz sváb dalból áll, de horvát, lengyel és olasz nemzetiségek dalait is éneklik. Legfontosabb céljuk a német kultúra, a hagyományok ápolása, megőrzése, a német dallamvilág megismertetése, népszerűsítése és megszerettetése. A Mehringer József által harmonikán vezetett kórus irányítója Tóvári Mária volt.

A Szuloki Német Nemzetiségi Egyesület férfi énekkara idén februárban alakult. A mostani kórus egyszólamú, az összeszokottság és a tapasztalatok után a többszólamú éneklést tűzték ki célként. Műsorukban általában vidám, mulatós dalokat énekelnek németül és magyarul. Az énekkar karnagya és harmonikása Kápolnás Mihály.

A műsort Pusztavám Község Német Nemzetiségi Énekkara zárta. A kórus 2016-ban ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Sokáig baráti dalkörként működött a helyi művelődési ház csoportjaként. Tevékenységének célja a régen elfelejtett pusztavámi német népdalok felelevenítése, felkutatása. A kórusok országos minősítőjén – 2002-ben és 2007-ben – ezüst fokozatú minősítést, 2013-ban pedig kiemelt arany fokozatot nyert el. Az egyesület elnöke Möllmann Günterné, művészeti vezetője Staudt István. Harmonikán kísért Petrényi Ferenc és Trifoi Roland. Kitűnő kórust hallottunk, az a kiemelt arany minősítés nem véletlenül van a tarsolyukban.

Möllmann Günterné elnök asszony az est végén örömét és tiszteletét fejezte ki a megjelent csoportok tagjainak, vezetőinek, valamit a szép számban megjelent közönségnek. Leszögezte: valamennyi kórus a jövőben is gyűjti a sváb dalokat, s ezzel ápolja a német hagyományokat és szokásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában