A két éve indult program a szabadulás utáni boldogulásra készít fel

2019.11.07. 14:00

Reintegrációs programban vehetnek részt a martonvásári fogvatartottak

A Tordasi úton négy éve átadott büntetés-végrehajtási intézményben szerdán a sajtó jelenlétében ismertették a fogvatartottak reintegrációját elősegítő, immár két éve futó országos projektet.

Sági Zoltán

A frissen átadott helyiségben Vitályos Eszter államtitkár mondott köszöntőt Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

Az eseményen beszámoltak az országosan 4,2 milliárd forintból megvalósuló, 2017-ben indult, a fogvatartottak reintegrációját segítő fejlesztés részleteiről. A programot Vitályos Eszter európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár köszöntőjét követően Kiszely Pál büntetés-végrehajtási (bv.) dandártábornok nyitotta meg. Mint a Közép-dunántúli Országos Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka elmondta: a reintegrációs program az intézet mindhárom lokációján, Baracskán, Székesfehérváron és Martonvásáron is aktív. A reintegrációban a három intézet mintegy 1400 fogvatartottja közül eddig 400 vett részt, és 101 fő végzett el valamilyen képzést.

A frissen átadott helyiségben Vitályos Eszter államtitkár mondott köszöntőt
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A reintegrációs program eddig elért eredményeiről Tóth Gábor bv. ezredes, a projekt vezetője számolt be. Elmondta: a Belügyminisztérium és a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága által 2016 októberében közösen elindított projekt a fogvatartottak bevonásán túl kiemelt elemként kezeli a hozzátartozók bevonását. Részükre is különféle szolgáltatásokat nyújtanak, ösztönözve őket a fogvatartottakkal való rendszeres kapcsolattartásra. A 2020. június 30-án záruló reintegrációs projekt összességében mintegy 1000 fő hozzátartozót ér majd el, akikkel közösen alakítják ki a fogvatartottak visszailleszkedését segítő Egyéni Fejlesztési Tervet.

A Martonvásár melletti intézet helyi sajátosságairól Csima Miklós bv. alezredes, a büntetés-végrehajtási intézet parancsnokhelyettese beszélt. Tőle megtudtuk: a rendezvénynek helyet adó, családbarát látogató- és oktatóhelyiséget a fogvatartottak maguk építették át, újították fel a szakmaképzési programokban szerzett szakmáikban dolgozva. A reintegrációs projekt a hozzátartozók bevonásán és a szakmaképzésen túl kompetenciafejlesztést, motivációs csoportfoglalkozásokat és jóvátételi foglalkozásokat foglal magában. Utóbbi keretében a fogvatartottak szabad idejükben térítésmentesen közösségi munkát végeznek az intézet falain kívül.

 

A projektről megkérdezhettünk egy fogvatartottat is. A férfi elmondta, sokat köszönhet a reintegrációs programnak, amelybe tanácsadók segítségével kapcsolódott be. Ő targoncavezetői képesítést szerzett, de többen a szobafestő-mázoló szakmát tanulták ki. Így kikerülve már jó esélyt lát arra, hogy tisztességes munkával keressen jó pénzt. A Martonvásár melletti bv. intézetben nemrég átadott családi közösségi térrel kapcsolatban elmondta még, a családdal való kapcsolattartás nagyon fontos minden fogvatartott számára. Mint fogalmazott: Nagyon sok erőt merítenek belőle. Ezért jó, hogy a reintegrációs projketbe bevonták a családtagokat is, elősegítve a kötődések újraépítését, fenntartását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában