Lila fény Fehérváron is

2019.11.16. 15:30

Idén a megyeszékhelyen is látványosan ünneplik meg a koraszülöttek világnapját

Az éves ünnepségek meghatóak, összehozhatják az érintett családokat.

Bokros Judit

A szülők nehéz pillanatokat élhetnek meg, ha újszülöttjük koraszülött intenzív osztályra kerül. Minden támogatás, bátorítás jól jön ilyenkor Illusztráció: Shutterstock

November 17-e minden évben a koraszülöttek világnapja. E napon minden azokról a babákról és családjaikról szól, akiket koraszülött intenzív osztályokon ápolnak vagy ápoltak. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban öt éve ünneplik meg a világnapot, három éve pedig nyitottabbá tették a rendezvényt.

Idén még inkább előtérbe helyezik az ünnepet

Az újszülött-, csecsemő- és gyermekosztály osztályvezető főnővér-helyettese, Bognár Márta lapunknak elmondta: először csak a koraszülöttrészlegen belül, szűk körben emlékeztek meg a világnapról. Aztán úgy döntöttek: meghívják a régi kis hősöket, vagyis az egykor ott ápolt gyermekeket és családjaikat, és szélesebb körben örülnek annak, hogy a sokszor alig 1-2 kilós apróságokból egészséges gyerkőcök fejlődhettek. Idén még inkább előtérbe helyezik az ünnepet, mert a kórház falain kívül a fehérvári belvárosban is lesz rendezvény.

– A világnap apropóján sok országban lila színbe öltöznek az érintettek, s lila fénnyel világítanak meg középületeket. A lila jelképezi ugyanis a koraszülötteket, s ez a bizalom, az együttérzés, a hit színe. Mi is lilával dekoráltunk az osztályon, és most ugyancsak ezt tesszük. Ám kitaláltuk, hogy csatlakozunk a mozgalomhoz, és megpróbáljuk elérni, hogy a látványos és szép püspöki palota épületét lila fénnyel világítsák meg 17-én. Ebben partner volt a püspökség, a városgondokság pedig a technikai megvalósításban segít, tehát ők biztosítják a megvilágítást. A külsős, minden érdeklődő számára nyitott rendezvényünk tehát vasárnap 17–19 óráig tart majd. Lesz egy kis vendéglátás is, vagyis a segítőink, támogatóink teát, harapnivalót kínálnak, Ringatós énekesek dalolnak, eközben lehet beszélgetni – tudtuk meg Bognár Mártától.

A szülők nehéz pillanatokat élhetnek meg, ha újszülöttjük koraszülött intenzív osztályra kerül. Minden
támogatás, bátorítás jól jön ilyenkor Illusztráció: Shutterstock

A kórházon belül is ünnepelnek azonban, viszont ez most ismét csak egy meghitt alkalom lesz az osztályon lévő babák szüleivel. Erre pénteken délelőtt kerül sor. Az anyukák ilyenkor apró ajándékot kapnak, s igen bensőséges pillanatokat élhetnek át.

A főnővérhelyettes és kollégái úgy látják: a világnap és annak megünneplése mindig megható az érintetteknek. A szülők ilyenkor bátoríthatják egymást, s megoszthatják a saját történetüket.

A koraszülött intenzív részlegen – ahová egyébként nem csupán a 37. terhességi hét előtt született picik kerülhetnek, hanem azok is, akik 2500 gramm alattiak – a szerdai napon igen kevés, hat kisbaba volt. Jó hír ez, hiszen szeptemberben az átlagnál sokkal több picit láttak el. Közülük azóta sokat hazavihettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában