Platánfa dőlt ki, több autót is megrongált

2019.11.13. 15:30

Hétfő óta sávlezárás van a Vasmű úton, átvizsgálják a platánokat

Vasárnap este gyökerestől kifordult és az autókra dőlt egy platánfa a Vasmű úton. A város vezetői hétfőn úgy döntöttek: lezárják a Vasmű út platánsor menti sávját, s a szakemberek kedden reggel megkezdték a felújító visszavágást. Majd egy szakcég részletesen megvizsgálja, milyen állapotban is van a város egyik büszkeségének számító platánsor.

Szabó Szabolcs

A vasárnap kidőlt fát a tűzoltók darabolták fel Fotó: Zsedrovits Enikő

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

Vasárnap este a felázott talajból kifordult és személygépkocsikra dőlt a Vasmű úti platánsor egyik fája. A szerencsének köszönhetően személyi sérülés nem történt. A helyszínre érkező dunaújvárosi tűzoltók motoros láncfűrésszel darabolták fel a 80 centiméter törzsátmérőjű platánt. A történtek után hétfőn délelőtt szakemberek bevonásával bejárást tartott a városvezetés a Vasmű úton. Az egyeztetéseket követően az alábbi döntésekről számolt be lapunknak Mezei Zsolt általános alpolgármester. Hétfőn délután a DVG Zrt. munkatársai elkezdték lezárni a Vasmű út platánsor menti sávját. Minderre baleset-megelőzési okok miatt volt szükség.

A vasárnap kidőlt fát a tűzoltók darabolták fel Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Az említett sáv mellett parkoló autósoknak kedd reggel hét óráig kell elhagyniuk a területet, hiszen a szakemberek ma megkezdik a már korábban szükségesnek ítélt, úgynevezett felújító visszavágási munkálatokat. (Hasonló munkálatokat hajtott végre a DVG Zrt. erdészeti ágazata 2018 tavaszán a Kossuth Lajos utcában található régi juharfasor esetében, az utcában történt nagyszabású parkolóbővítést követően – a szerk.) A biztonság kedvéért arra kérik a közlekedőket, illetve a környéken élőket, hogy a hiba elhárításának idején a lakóházak falai mentén, illetve a Vasmű út másik oldalán közlekedjenek. – A visszavágás tehermentesíti a platánok gyökérzetét, és egyben a továbbélésüket is szolgálja. Természetesen arra törekszünk, egy fát se kelljen kivágni – tette hozzá Mezei, aki elmondta, már egyeztetnek egy budapesti céggel, amely speciális műszerekkel megvizsgálja, hogy pontosan milyen állapotban is vannak a platánsor fái. Az említett cég várhatóan még e héten munkához lát a Vasmű úton.

TÖBB, MINT HATVAN ÉVE ÜLTETTÉK

A VASMŰ úti platánsort több mint hatvan éve, 1957-ben telepítették. A városfejlődés és az építkezések során környezetük többször átalakult. Éberhardt Béla, a neves erdőmérnök Dunaújvárosi Zöld Értékeink című 2002-ben megjelent kötetében így ír: „Az utcai fasorokra nagy szükségünk van, de létesítésük, felújításuk, illetve megvédésük igen nagy körültekintést igényel. Ha nem látunk bele a földbe, vagyis nem ismerjük a közművezetékek és tartozékok helyzetét, akkor könnyen melléfoghatunk.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában