Fontos, milyen érzéseket ébresztettél az emberekben

2019.11.07. 11:30

Horváthné Gogán Jolán a mezőszilasi kultúra egyik közkatonája

Jól emlékszem azokra az időkre, amikor az emlékszobát először megmutatta nekem a falu könyvtárosa. Az utca és a könyvtár az író nevét viseli, a szoba Németh László szilhasbalhási kötődését idézi a nagyszülők egykori házában.

V. Varga József

Horváthné Gogán Jolán, aki munkatársunk fényképfelvételén középen látható, a motorja, szíve-lelke sok mindennek Mezőszilason Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ő szervezte meg jó néhány éve az első elszármazottak találkozóját is a településen, az egykori kaszinóban. Az ország másodikként létrehozott úri kaszinója a szilasi volt, annak idején még a Cecéről átjáró Kossuth Lajos is kártyázott a falai között.

Horváthné Gogán Jolán fáradhatatlan. Harcol, ha kell, s rendre kijárja az igazát. Ötletel, és ötleteit sorra meg is valósítja. Ő a motorja, a szíve-lelke sok mindennek szeretett falujában. Amikor ezt mondom neki, ellentmond: a kultúra egyik közkatonája vagyok – szögezi le újra.

– Itt, ebben a házban láttam meg a napvilágot, amelyben ma is élünk a férjemmel – mondja. – Nagycsaládba születtem tizenegyedik gyermekként, és az élet úgy hozta, édesapám korai halála után, hogy 14 évesen hirtelen felnőtt lettem. Dolgoztam, minden iskolámat esti tagozaton végeztem el. Tanáraimra, nevelőimre a mai napig tisztelettel gondolok: úgy érzem, jó úton indítottak el.

Gimnáziumi évek, iskolák és az élet iskolája, könyvtár­asszisztens az Országos Széchényi Könyvtárban, könyvtáros szak az ELTE-n, munka a fővárosban, majd vidéken. Azután a szilasi évek: 1986. június elsejétől 2011. január végéig a Németh László Községi Könyvtárban könyvtárvezető és művelődésszervező… Percek alatt évtizedek jönnek s mennek, ahogy beszélgetünk.

– Szinte hazajártak a fiatalok a könyvtárba, mert volt egy biztos pont, egy hely, ahova jöhettek… – fogalmazza meg Jolán.

A szilasi szüreti felvonulásokat csaknem fél évszázada szervezi, harminc éve a nyugdíjasklub létrehozásánál is bábáskodott, 1999-ben pedig megalapította a Németh László Kulturális és Ifjúsági Egyesületet (a régi ifiklubban még fruskaként ténykedett).

Horváthné Gogán Jolán, aki munkatársunk fényképfelvételén középen látható, a motorja, szíve-lelke sok mindennek Mezőszilason
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

Ciklusról ciklusra, a kezdetektől tagja az önkormányzat képviselő-testületeinek – most is. Dolgozott a grémiumok pénzügyi, szociális, illetve kulturális és oktatási bizottságaiban, egy időben az alpolgármesteri tisztséget is betöltötte. Az iskolával közösen két éven át tanodát működtettek, ma is pályázatokkal segíti a faluban élőket.

Egyesületük ünnepnapjai és hétköznapjai külön fejezetet érdemelnek. Se szeri, se száma rendezvényeiknek, utazásaik­nak, fellépéseiknek határon innen és határon túl.

„Az emberek elfelejtik, mit mondtál, mit csináltál. De arra mindig emlékezni fognak, milyen érzéseket ébresztettél bennük” – Maya Angelou gondolatát Jolán a saját jelmondatának tartja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában