A gyermekkor különleges védelemre, támogatásra ad jogot

2019.11.21. 07:25

Évforduló: 30 éves az ENSZ gyermekjogi egyezménye

A Fejér megyei gyermekvédelmi napok programsorozata szakmai nappal folytatódott tegnap a városháza dísztermében. A szervezők mottójának Ancsel Éva szavait választották, miszerint: „Az emberi kapcsolatokban csak az egészen kis dolgok fontosak.”

V. Varga József

A család fontosságáról, a családi életre nevelésről is szó esett a konferencián Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: gaborfeherphoto

A szakmai konferencia előadói a gyermeki jogok érvényre juttatásáról osztották meg gondolataikat hallgatóságukkal, a gyermekvédelem területén dolgozó szakemberekkel. A tanácskozáson egyebek között szó esett a családi életre nevelésről, a családok megsegítésének lehetőségeiről. A téma aktualitását adta, hogy 30 éves az ENSZ gyermekjogi egyezménye.

A szakmai nap munkáját a város részéről Mészáros Attila alpolgármester, a kormány részéről Simon Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért felelős államtitkárságának helyettes államtitkára köszöntötte.

A család fontosságáról, a családi életre nevelésről is szó esett a konferencián
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

November 20. a gyermeki jogok világnapja, az ENSZ 1989-ben ezen a napon fogadta el a gyermekjogi egyezményt, mely 1990 szeptemberében lépett hatályba, hazánkban pedig 1991-ben hirdették ki. Az egyezmény három alapelve: a részvétel (a gyermek korától és érettségétől függően részese a saját sorsát érintő kérdések megvitatásának), a védelem és a megelőzés. A Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat a gyermekvédelmi napok programsorozatát minden évben a fenti dátumhoz igazítja. A konferencia nyitó előadását Jásper Attila, az Integrált Jogvédelmi Szolgálat gyermekjogi szakreferense tartotta. Az előadó sorra vette a gyermekjogi egyezmény céljait, elveit és kötelezettjeit, az állami feladatokat, a gyermekek mindenekfelett álló érdekét, a védelem elsődlegességét. Az egyezmény jelentőségét a következőképpen jellemezte: szabályozási és értelmezési keretet ad a gyermekjogok vonatkozásában, zsinórmértékként szolgál a jogalkotás számára, az alapvető gyermekjogok katalógusa hivatkozási alap a szakemberek és az érintettek számára, s egyúttal külső kontroll a gyermeki jogok érvényesülése szempontjából.

A szakmai előadások a gyermekjóléti szolgálatok segítségnyújtási lehetőségeit, a prevenció módjait, a gyermekek emberi méltósághoz való jogát, a tehetséggondozó programokat, valamint a szenvedélybetegségek kezelését érintették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában