szakmai konferencia lesz Fehérváron

2019.11.13. 14:30

Egy elpusztult ország rögös országútján

Szombaton az ötödik tudományos szakmai konferenciát tartják a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság szervezésében a Városháza dísztermében.

Borsányi Bea

Bekő Tamás, a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság áprilisi, székesfehérvári konferenciáján

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap / Archív

A délelőtt 10 órakor kezdődő program előadásai ezúttal egy kevésbé ismert, de annál izgalmasabb időszakot vesznek górcső alá. A konferencia címe: Politikai útkeresés és konszolidáció 1919–1920 fordulóján. November 16-án lesz napra pontosan száz éve, hogy Horthy Miklós bevonult Budapestre, s visszafoglalta a Tanácsköztársaság után. Azt talán kevesen tudják, hogy ennek a bevonulásnak a főpróbáját november 12-én Székesfehérváron tartották. Többek között erről is szó esik majd a szombati eseményen, amelynek mottójául Simonyi-Semadam Sándor, Magyarország 1920. március 15. és július 19. közötti miniszterelnökének egy mondatát választották: „Mi elindulunk egy elpusztult ország rögös, elromlott, rossz országútján, kicsiny eszközökkel, de nagy hittel és reménnyel…” Mindez hűen visszaadja azt a helyzetet, amelybe Magyarország a háború lezárását követően, de még a békeszerződés aláírása előtt került, és amelyre valamilyen politikai megoldást kellett találni. A konferencia szeretné bemutatni az akkori lehetőségeket egy nemzetközi kitekintéstől elindulva a már a Trianon árnyékában ténykedő Simonyi-Semadam-kormány út­kereséséig. BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában