Utcaszínházi komédiával, népzenével, tánccal és virággal

2019.11.26. 07:00

Derűs volt a Katalin – Egy híján huszadszor ünnepelték a szobros névnapot

A Katalinokat köszöntötték hétfőn este a belvárosban, Kati néni Liszt Ferenc utcai szobra mellett.

Sági Zoltán

Nem fütyül fűzfán, de a maga módján rézangyal a város Kati nénije, akinek orra egyre fényesebben sárgállik – nappal a szerencse után kapdosó ujjak, éjjel a hűvösen fénylő novemberi holdvilág alatt. Mindig úton, bár iparkodó léptei egy helyben tapodnak, mióta szoborba zárva példázza az örök túlélőt. Akárhány embernek hozott is szerencsét, ő biztos nem futott utána. Ő dolgozott érte reggeltől estig. Nem másnak: magának. Így mindenkinek. Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A tavalyi esős november 25-e után idén kegyes volt az időjárás a város Katalin-napi rendezvényéhez, amelyre a Városház tér felől érkezőket hosszú asztalokon lila hagymás zsíros kenyér fogadta forró itallal együtt hétfőn este Kocsis Balázs szobra oldalában.

Nem fütyül fűzfán, de a maga módján rézangyal a város Kati nénije, akinek orra egyre fényesebben sárgállik – nappal a szerencse után kapdosó ujjak, éjjel a hűvösen fénylő novemberi holdvilág alatt. Mindig úton, bár iparkodó léptei egy helyben tapodnak, mióta szoborba zárva példázza az örök túlélőt. Akárhány embernek hozott is szerencsét, ő biztos nem futott utána. Ő dolgozott érte reggeltől estig. Nem másnak: magának. Így mindenkinek.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szaporán gyülekező sokadalommal szemben, az alkalmi színpadon a Tilinkó hangolt épp hegedűt és bőgőt, amikor röviddel 17 óra előtt maga a hús-vér Kati néni tűnt fel a Liszt Ferenc utcában, rogyásig pakolt kiskocsijával, hogy pár vásott kölökkel együtt utcaszínházi közvetlenséggel idézze meg a fertályos asszony egykori alakját. A móka a térre aláereszkedő, hosszú harangszóba fúlt, amelynek ellenére, valamenynyi reménykedő kivárás után a polgármester, Cser-Palkovics András a mikrofonhoz lépve köszöntötte az egybegyűlteket.

A sok-sok Katalin mellett természetesen a más nevű hölgyek is kaptak a virágokból
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Beszédében Kati nénit a mindenkori városlakó példázatává emelte, aki az ezeréves város történelmi nagyságú alakjai mellett, bár szerény névtelenségben élte az évszázadokat, mégis az ő munkája révén lett Székesfehérvár azzá, amivé lett. – Minden korszakban a mindennapok emberei határozták meg és vitték tovább a várost – hangsúlyozta a polgármester.

 

A városvezető után Földi Zoltán, a rendezvény estébe nyúló folytatásának otthont adó Felsőváros önkormányzati képviselője Vörösmarty Mihály Névnapra című versével köszöntötte a Katalinokat. Eztán a köszöntők számolatlan mennyiségben gerberákat osztottak ki a Katalinoknak. A virágok mellé pedig hasonló nagyságrendben puszikat – méghozzá, mint a polgármester elárulta, házastársi engedéllyel. A rendezvényen az Alba Regia Táncegyüttes Senior csoportja és a Tilinkó Zenekar adtak katalinos nótákkal teli műsort, míg az utcajátékot a Prikulicsok és a Szabad Színházasok biztosították.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában