Imádság és muzsika

2019.11.02. 14:00

Barlay Ödön Szabolcs atyára emlékeztek a Szent Imre-templomban

A száz éve született Barlay Ödön Szabolcs atyára szentmisével emlékeztek a Szent Imre-templomban. A misét Spányi Antal megyés püspök celebrálta, közreműködött Lantos István zongora- és orgonaművész, Rónaszéki Tamás hegedűművész és a budapesti Jézus Szíve-templom Musica Sacra Kórusa.

V. Varga József

Az emlékmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálta

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Barlay Ödön Szabolcs, a ciszterci rend és az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye áldozópapja, a Magyar Tudományos Akadémia doktora a múlt év nyarán, életének 99., papságának 75. évében hunyt el. „Sokan őrzik máig szívükben az ő emlékét, sokan emlékeznek hálával előadásaira, és imádkoznak lelki üdvéért, hogy az érte fölajánlott szentmiseáldozat segítse őt az Atyai Ház örömébe” – mondotta Spányi Antal főpásztor.

Az emlékmisét Spányi Antal megyés püspök celebrálta
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Amint megtudtuk róla: sorsa úgy hozta, hogy Mindszenty József bíboros másodtitkáraként tevékenykedett, tárgyalásokat folytatott Rómában, a pápával is. A ciszterci rend közösségében annak 1950-es feloszlatásáig megmaradt; egyház- és irodalomtörténészként számos könyve jelent meg. 1994 óta Székesfehérváron élt, nyugdíjaséveiben a szemináriumi, a Szent Imre- és a vasútvidéki templomokban szolgált. Rubinmiséjét 2014-ben mutatta be a fehérvári ciszterci templomban. Áldozatos kutatómunkát végzett ­Prohászka Ottokár püspök szellemi hagyatékának feltárásáért és fennmaradásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában