Koponya a múzeum falain kívül

2019.11.15. 07:05

Antropológiai leletek, emberi csontok kerültek ki a Szent István Király Múzeum raktárából

Értesüléseink szerint emberi csontok kerültek ki a Szent István Király Múzeumból.

FMH

Forrás: Pixabay

Fotó: Pixabay

Minderre pedig akkor derült fény, amikor egy koponyát – feltehetően kegyeleti, lelkiismereti okokból – az intézmény számára visszaszolgáltattak. Az üggyel kapcsolatban megkerestük az intézmény megbízott vezetőjét, Pokrovenszki Krisztiánt, aki a fentieket szűkszavúan megerősítette, hozzátéve: a múzeum az ügy kivizsgálása céljából megtette a szükséges intézkedéseket, s az ügy jellegére és súlyára való tekintettel kénytelen az illetékes hatóságot is megkeresni.

A nem mindennapi eset körülményeivel kapcsolatban bővebb felvilágosítást adni azonban jelenleg nem tud. Az egyéb körülményeket firtató kérdéseinkre válaszul azért elmondta még: az eltulajdonított emberi csontok nem közismert történelmi személyiség maradványai, hanem azonosítatlan, régészeti korú leletek voltak. Mint ismeretes, az Árpád-ház program keretében zajló felújítási munkálatok miatt a múzeum állományának egy része jelenleg is költöztetés alatt van, ami már önmagában is felkavarta a múzeum – az eset tükrében korántsem – nyugodt állóvizét.

Vezető képünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában