jól ki tudták használni a pályázatot

2019.11.28. 14:30

A támogatás ráerősített a csabdi közösségi szellemiségre

Két éven át 280 közösségi program valósult meg a helyi iskola és a civilek összefogásával az eu-s pályázat 74 millió forintos támogatásával. Szakkörök és tábortűz, kirándulások és néptánc, okos fejek és ügyes kezek klub – csak néhány a szellemes ötletből.

Zsohár Melinda

Nagy sikert arattak a néptáncosok – s nemcsak előadásukban, ruhájukban is gyönyörködni lehetett Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A csabdi Petőfi Sándor Általános Iskolában tartották a kétéves pályázati programzáró ünnepséget, amely egyszerűen az Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása címet viselte, s ez fedte is a lényeget. A pályázat kezdete után – nem mellesleg – az iskola kibővítése és felújítása is megtörtént, tornatermestül, korszerű kiszolgálóterekkel egyetemben, s nem mulasztottak el nagyméretű aulát, közösségi teret sem beletervezni az épületbe. Így mindig tágas és méltó a helyszín mindenféle ünnepre, találkozóra, miként most is történt.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Gyuriczáné Sótér Éva iskolaigazgató és Tessely Zoltán, a körzet országgyűlési képviselője hangsúlyozták, hogy Csabdin olyan erős közösségi élet zajlott már korábban is, amit a nyertes pályázattal igazából kibővíteni nyílt módjuk, s ők éltek is vele. Az iskola és a Csabdi-Vasztély Jövőjéért Egyesület volt a motorja és fő szervezője a számszerűsítve kilenc területben összefoglalható eseményeknek, rendezvényeknek – ezekben a pedagógusok oroszlánrészt vállaltak.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A pályázó Székesfehérvári Tankerületi Központ és Tímárné Berecz Ágnes projektmenedzser segítségével zajló eseménysorozatban közreműködött az önkormányzat, a helyi református egyházközség, a vöröskeresztesek, s sok önkéntes, szinte az egész település. Az óbaroki székhelyű Magyar Piac Szövetkezet elnöke, Konrád Istvánné éppúgy részese volt a sok rendezvénynek, mint az egyesületi elnök, Vörös Magdolna és tagtársai a koncert- és kiállításszervezésekkel.

Nagy sikert arattak a néptáncosok – s nemcsak előadásukban, ruhájukban is gyönyörködni lehetett
Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

A záróünnepen nagy sikert arattak a néptáncosok, alsósok és felsősök szintén a pályázati pénzből vásárolt gyönyörű ruhákban, csizmákban feszítettek. A modern világban szemmel láthatóan büszkén öltik magukra a gyerekek a különlegesnek számító népviseletet! Mindig kitör a taps, amikor a tánc végén a fiúk kalapjukat mellükre szorítván meghajolnak, hiszen manapság ez a kuriózum.

Fotó: Zsohár Melinda / Fejér Megyei Hírlap

Südi Istvánné Pató Zsuzsa tanárnő, a betanító pedagógus tűsarkújában kopogta velük a ritmust a háttérben. A pályázati pénzből több álmuk megvalósulhatott, így a természetjárást Kisvári Gyula és Fekete Erzsébet tanárok vezetésével „kibővíthették” a Bakony, a Pilis, a Börzsöny és más területekre. Kétmillióból könyveket is tudtak vásárolni, ebből alapozzák meg az új, korszerű iskola könyvtárukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában